latinica  ћирилица
25/09/2017 |  10:26 | Аутор: РТРС

Погинула 84 цивила у ударима под америчком командом

У ударима коалиције коју предводе САД недалеко од упоришта исламиста у сиријском граду Рака погинула су најмање 84 цивила, међу којима су десетине дјеце, саопштила је данас организација "Хјумен рајтс воч".
Борбе у провинцији Рака - Фото: AP
Борбе у провинцији РакаФото: AP

Група за заштиту људских права наводи да су напади извршени на двије локације: школу у којој бораве расељене породице и пијацу са пекаром у мјесту Табка.

У извјештају се наводи да су очевици потврдили да је на тим мјестима било бораца "Исламске државе", али да је било присутно и много цивила.

"У овим нападима погинуле су десетине цивила, укључујући дјецу, који су се склониили у школу или су чекали у реду да купе хљеб", рекао је замјеник директора ХРW за ванредне ситуације Оле Солванг.

Он је додао да је требало предузети дуготрајне и темељене обавјештајне активности уколико коалиционе снаге нису знале да на тим мјестима има цивила и да су, у овом случају, те активности биле недовољне.

ХРW наводи да је први напад извршен 20. марта и да је у њему убијено најмање 40 људи, укључујући 16 дјеце, у школи Бадија у Мансураху. Други напад извршен је 22. марта, а тада су погинуле најмање 44 особе, међу којима је било 14 деце, на пијаци и у пекари у насељу Табка.

Извор: СРНА