latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:47 | Аутор: РТРС

"Биће предузете правне радње с циљем поништавања одлука Парламента"

Лидери опозиционих парламентарних странака у Репубици Српској предузеће одговарајуће правне радње с циљем доказивања њихове тврдње да посљедње засједање Народне скупштине Републике Српске није било законито и уставно, те да треба поништити све одлуке и закључке са тог засједања.
Чавић, Бореновић и Говедарица - Фото: РТРС
Чавић, Бореновић и ГоведарицаФото: РТРС

Према мишљењу правних експерата, сматрамо да постоје озбиљни аргументи на основу којих се посљедње засједање Народне скупштине уз присуство искључиво посланика из власти и дијела коалиције "Домовина" може сматрати незаконитим и неуставним, саопштено је из СДС-а након састанка предсједника опозиционих странка у Народној скупштини.

Они траже и пуну законску и политичку одговорност и оставке одговорних због, како наводе, незаконите и неуставне употребе наоружаних полицијских снага у Народној скупштини.

На састанку је закључено да ће се у том смислу званично обратити предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу и министру унутрашњих послова Српске Драгану Лукачу да им образложе ко је, по ком основу и због чега довео у Народну скупштину наоружане полицајце са бојевом муницијом.

"Овим чином су народним посланицима странака опозиције на бруталан начин одузете политичке слободе и грађанска права и спријечено остваривање уставне улоге", истиче се у саопштењу.

Као један од закључака састанка, којем су присустовали лидери СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић, НДП-а Драган Чавић, СРС Републике Српске Миланко Михајилица и Напредне Српске Горан Ђорђић, наводи се и да ће "скупштина народа" бити одржавана у континуитету у цијелој Републици Српској с циљем да се грађани упознају са истином о стању у Српској и о власти "која константно урушава темеље Републике Српске".

Опозиција је позвала грађане, представнике борачких удружења, синдиката и осталих организација у Српској да вечерас у 19.00 часова у Бањалуци присуствују скупштини народа Републике Српске.

Скупштина народа биће одржана у Културном центру "Бански двор".

Извор: СРНА