latinica  ћирилица
26/09/2017 |  10:01 | Аутор: РТРС

Вулин: Посвећеност војној неутралности Србију чини државом

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да Србија остаје посвећена војној неутралности, што није нимало лако, али је то чини државом.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Говорећи о својим посјетама у претходна четири дана сједишту НАТО-а у Бриселу и Москви, гдје се састао са генералним секретаром Организације договора колективне безбједности /ОДКБ/, Вулин је нагласио да је саговорницима пренио исто - да Србија наставља политику војне неутралности.

"Није лако бити неутралан јер велике силе увек желе да вас ставе у своје оквире. Наша политика је јасна - ми хоћемо сами да одлучујемо о себи, што не значи да нисмо савезници у борби против тероризма, али не желимо да водимо туђе сукобе", рекао је Вулин за Радио-телевизију Србије.

Говорећи о састанку са помоћником генералног секретара НАТО-а за инвестиције у области одбране Камилом Грандом у Бриселу, Вулин је рекао да је разговарано "о процесу нормализације цивилног ваздушног саобраћаја изнад Балкана".

Он је навео и да је договорено да се техничке радне групе састану и да се у најкраћем року нађе начин да се успостави цивилни ваздушни саобраћај над цијелим простором.

"Наша земља жели потпуну нормализацију живота за све своје грађане, наравно имајући у виду кровне уговоре, као што је и Кумановски споразум", рекао је Вулин.

Он је додао да је једна од тема у Бриселу била и покушај формирања војске самопроглашеног Косова, те да највећи број чланица НАТО-а признаје Косово и вјерује да се то може урадити уз поштовање устава и закона такозваног Косова.

"Ми кажемо да Резолуција 1244 јасно каже да је КФОР једина могућа војна сила, а чак и по законима такозване државе Косово то није могуће без сагласности и учешћа мањина", истакао је Вулин.

Извор: СРНА