latinica  ћирилица
26/09/2017 |  15:34 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Бркић: Безбједносни изазови не познају границе

Замјеник министра иностраних послова БиХ Јосип Бркић изјавио је да данашњи безбједносни изазови не познају границе и укључују мноштво актера, те да су безбједност и стабилност суверених држава угрожене на традиционалне, али и врло нетрадиционалне начине.
Јосип Бркић на међународној конефернцији Одјељења за јавну дипломатију  НАТО-а - Фото: СРНА
Јосип Бркић на међународној конефернцији Одјељења за јавну дипломатију НАТО-аФото: СРНА

Он је на међународној конференцији Одјељења за јавну дипломатију НАТО-а оцијенио да у том контексту, због глобалних притисака, регионална сарадња добија на важности, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

"Унапређење односа у региону, али и региона са ЕУ и НАТО-ом неопходно је, не само због европског пута и економске сарадње, већ због све израженије потребе за снажнијом регионалном и европском безбједносном сарадњом у одговорима на данашње изазове", истакао је Бркић на конференцији под називом "Свеобухватни приступ националној безбједности, суочавање са изазовима у БиХ и региону, у свјетлу НАТО сарадње и партнерства".

Он је напоменуо да БиХ подржава основни концепт и жели допринијети колективној безбједности и стабилности у евроатлантском региону, смањењу пријетњи миру, стварању блиских веза кроз активну сарадњу и посвећеност општим начелима демократије.

Конференција је организована у сарадњи Центра за безбједносне студије и Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ.

Бркић, који је и предсједавајући Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ,
изразио је увјерење да ће овај догађај бити мјесто плодне размјене мишљења и искустава земаља региона и партнера из НАТО-а, посебно јер се одржава у вријеме изузетно значајне НАТО вјежбе отклањања катастрофа "БиХ 2017" у Тузли.

Бркић је истакао и врло значајну улогу партнера из НАТО-а у процесу сарадње.

Извор: СРНА