latinica  ћирилица
01/10/2017 |  11:24 ⇒ 11:28 | Аутор: РТРС

Вашингтон: Марш хиљада демостраната за расну правду

Неколико хиљада демонстраната изашло је на улице Вашингтона захтијевајући расну правду у САД, неколико дана након што су играчи лиге америчког фудбала широм земље клечали за вријеме интонирања националне химне у знак протеста против бруталности полиције.
Демонстранти у Вашингтону  (Фото:voanews.com) -
Демонстранти у Вашингтону (Фото:voanews.com)

"Имамо правосудни систем који људе црне и смеђе боје коже вјечно држе у ропству", рекао је за АФП 46-годишњи Морис Кук, који је учествовао у организацији јучерашњег Марша за расну правду.

Учеснице одвојеног Марша за црне жене придружиле су се том протесту у Линколновом парку, одакле су кренули ка Капитол хилу.

"Протестујемо на Капитолу, испред (америчког предсједника Доналда) Трампа. Једини начин да он ишта види јесте да му се унесете у лице - њему, Трампу, и свим другим политичарима који не схватају да су бијели повлашћени", каже демонстранткиња Џени (44).

Демонстрације одржавају се на годишњицу масакра који је 1919. изведен у Илејну у Арканзасу, што је био најпогубнији расни сукоб у САД.

До најновијих протеста долази у тренутку када САД пролазе кроз период појачаних расних тензија, које су кулминирале смрћу либералног демонстранта у августу мјесецу, закључује француска агенција.

Извор: Танјуг