latinica  ћирилица
02/10/2017 |  17:30 ⇒ 03/10/2017 | 09:18 | Аутор: РТРС

Како је Шипово из скромног буџета издвајало средства за БН телевизију? (ВИДЕО)

Једна од општина која је уплаћивала новац БН телевизији у протеклом периоду је и општина Шипово.
Шипово финансирало БНТВ - Фото: РТРС
Шипово финансирало БНТВФото: РТРС

Према уговору, који је склопљен прошле године, из општинске касе је на рачун бијељинске телевизије сваког мјесеца уплаћивано хиљаду марака.

Умјесто спровођења поступка јавне набавке, уговор са БН телевизијом склопљен је директном погодбом, чиме је прекршено неколико закона, тврди начелник општине Шипово Милан Ковач.

Износ од 1000 марака прелази износ за директну погодбу, а никада нису ни одобрена средства за ове намјене, истиче Милан Ковач, начелник општине Шипово.

Одлука о склапању уговора са БН телевизијом никада није разматрана на некој од сједница скупштине општине, каже бивши одборник Стојан Козомара. И не само то, за овај уговор нико од одборника није ни знао.

- Нажалост, то није једини ненамјенски уговор. Бивши начелник је имао обичај да ненамјенски троши средства и да то крије од оброника, наглашава Стојан Козомара, одборник у СО Шипово 2012-2016.

Бивши начелник Милорад Ћирко каже да је БН телевизија општини слала понуде за медијско праћење општинских манифестација, са износом за сваку појединачну манифестацију, али да је процијењено да је исплативије потписати уговор о медијском праћењу у трајању од годину дана, са паушалним износом од 1000 марака мјесечно плус ПДВ. Ипак, не пориче да није спроведен поступак јавне набавке.


- Сва суштина је била у томе да се промовишу туристички и превиредни потенцијали општине, како бисмо привукли стране и домаће инвеститоре нагласио је Милорад Ћирко, бивши начелник општине Шипово.

Међутим, извјештаји о извршењу уговорних обавеза нису достављани, кажу у актуелној општинској администрацији, због чега су одлучили да раскину уговор.

- Обзиром да БН телевизија није ништа ни извјештавала са овог подручја, није имала ни свог дописника, очито је да се ради о нелегалном послу, поручио је Ковач

И док бивши начелник тврди да овај уговор није склопљен под политичким притиском, актуелни начелник одговара да не може бити случајност то што је уговор склопљен управо са БН телевизијом, са којом су уговоре склапале све општине у којима су начелници били из Савеза за промјене.