latinica  ћирилица
03/10/2017 |  16:25 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Хиљаде Каталонаца протестује због бруталности полиције (ВИДЕО)

Хиљаде људи изашле су данас на протесте у Барселони и још најмање три града у Каталонији поводом интервенције шпанске полције током одржавања референдума о независности.
Колапс у Каталонији - Фото: AP
Колапс у КаталонијиФото: AP

Велики протести организовани су данас у Барселони док се истовремено одржава једнодневни генерални штрајк да се осуди полицијско насиље за време референдума о независности Каталоније.

Више од 40 синдиката и удружења позвало је на генерални штрајк због кршења права и слобода током полицијске акције у спречавању референдума. Локална полиција саопштила је да се скоро 300.000 људи изашло на улице.

Метро станица на Плаза Каталоњи  јепразна, док је главна железничка станица поново отворена, након што је група демонстраната на кратко била окупирала једну од линија.

На појединим местима у Барселони групе грађана протестују носећи транспаренте, попут кварта Гран Виа.

"Напоље окупационе снаге. Улице ће увек бити наше", узвикивали су демонстранти, машући сепаратистичким заставама, а различити маршеви парализовали су улице у центру града.

Обезбјеђује се само минимум услуга за кретање путника и бродова за крстарења, као за брзо кварљиве производе.

Широм Каталоније регистровано је више од 50 блокада путева, што је изазавло велике саобраћајне гужве.

Широм региона затворене су радње, школе, универзитети и медицинске установе, а метро у Барселони ради са 25 одсто капацитета.

У Барселони не ради велика пијаца на отвореном, на којој се налази око 770 тезги за продају хране.

Шпански министар унутрашњих послова Хуан Игњасио Зоидо оптужио је регионалне власти за подстицање мржње и описао данашње протесте као "тоталитаризам", пренио је АП.

Зоидо је рекао да је за протесте одговоран предсједник Каталоније Карлес Пуџдемон.