latinica  ћирилица
05/10/2017 |  08:44 | Аутор: РТРС

Путин: Ким Џонг Ил лично ми је рекао за нуклеарну бомбу

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да му је за постојање атомске бомбе Сјеверне Кореје још 2001. године лично рекао њен тадашњи лидер Ким Џонг Ил.
Владимир Путин - Фото: Getty Images
Владимир ПутинФото: Getty Images

Путин је рекао да је 2001. на повратку из Јапана свратио у Сјеверу Кореју гдје се састао с оцем данашњег лидера и да му је Ким рекао да Пјонгјанг има атомску бомбу, пренио је Тасс.

"Кад је то било? 2001! Сад је већ 2017, земља је живјела под трајним санкцијама и умјесто нуклеарне бомбе сада имају хидрогенску бомбу", рекао је Путин.

Руски предсједник је навео да је недјељу дана послије његове посјете "одлучено да се блокирају рачуни сјевернокорејских банака, јер је неко процијенио да обавезе које је Сјеверна Кореја преузела нису довољне", послије чега се Пјонгјанг, како је рекао, "одмах повукао из свих споразума и почео с развојем нуклеарног програма".

Путин је казао да вјерује да нема право да суди о политици предсједника САД Доналда Трампа према Сјеверној Кореји, али и додао да би "све стране требало да ублаже непријатељску реторику" и да треба наћи начине за директан дијалог између САД и Сјеверне Кореје и између Сјеверне Кореје и земаља тог региона".

Он је додао да они који комуницирају с Пјонгјангом с позиција силе "учвршћују сјевернокорејски режим".

Извор: Бета