latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:53 | Аутор: РТРС

Финци: Одлука кантоналне скупштине изазвала револт свих антифашиста

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци оцијенио је као лицемјерну одлуку Скупштине Кантона Сарајево да Основна школа /ОШ/ "Доброшевићи" буде названа по Мустафи Бусулаџићу присталици нацисита и нагласио да је то изазвало револт, не само Јеврејске заједнице у БиХ, него и свих антифашиста и поштених грађана.
Јакоб Финци - Фото: klix.ba
Јакоб ФинциФото: klix.ba

Финци је рекао је Срни да је неприхватљиво да по некоме као што је Бусулаџић, након улице у Сарајеву, буде назавана и школа.

"Велики број парламентараца гласао је против овога, али, нажалост, остали су у мањини. То само показује да је дио наше власти изузетно лицемјеран кад може да ради такве ствари", истакао је Финци и додао да Јевреји то нису заслужили, а ни сви они који су искрени антифашисти.

Према његовим ријечима, није чудно што је Амбасада Израела у БиХ реаговала и упутила протестну ноту Министарству иностраних послова БиХ.

Финци је нагласио да сада остаје да се види шта ће се даље дешавати, подсјећајући да је Јеврејска заједница у БиХ реаговала и раније, чим је то било предложено, као и у поступку доношења одлуке о преименовању школе.

"Рекли смо да је то непримјерено и да се не можемо никако помирити с тим да школа у Сарајеву, па макар и у приградском насељу, добије име по Мустафи Бусулаџићу који је 1945. осуђен као ратни злочинац и стријељан", навео је Финци.

Амбасада Израела за БиХ, са сједиштем у Тирани, упутила је Министарству иностраних послова /МИП/ БиХ протестну ноту због одлуке Скупштине Кантона Сарајево и Општинског суда у Сарајеву да се Основна школа "Доброшевићи" преименује у ОШ "Мустафа Бусулаџић".

У МИП-у су навели да је нота прослијеђена Савјету министара и владама Федерације БиХ и Кантона Сарајево.

Израелска Амбасада од Савјета министара тражи да обрати посебну пажњу на одлуку Владе Кантона Сарајево о именовању једне од њених школа по "контроверзној и антисемитској личности" Мустафи Бусулаџићу.

Амбасада Израела изражава искрено жаљење што су кантоналне власти одобриле такву одлуку, нарочито узимајући у обзир чињенице да је већина Јевреја у БиХ убијена "од руке фашистичких и нацистичких окупаторских снага са којима се идентификовао Бусулаџић".

Мустафа Бусулаџић /1914-1945/ био је противник комунизма и једно вријеме предсједник организације "Млади муслимани".