latinica  ћирилица
09/12/2017 |  14:57 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Министарство индустрије: Шукалове тврдње неутемељене и паушалне

Министарство инудстрије, енергетике и рударства саопштило је да су наводи народног посланика Адама Шукала о губицима буџета Републике Српске од 10 милиона КМ по основу измјена Правилника о висинама концесионих накнада "паушални и неутемељени".
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Министарства објашњавају да се питање разних накнада које концесионар, односно електоенергетски или термоенергетски субјекат, плаћа у буџет Републике или у буџет општина уређује Законом о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и Законом о концесијама, са припадајућим подзаконским актом – Правилником о висини концесионих накнада.

"Министарство је у складу са Законом о концесијама и уз добијена позитивна мишљења надлежних органа и сагласност Владе измијенило Правилник о висини концесионих накнада, с циљем стварања повољнијих претпоставки за истовремено плаћање накнада по оба прописа од стране свих произвођача електричне енергије", наводи се у саопштењу.

На овај начин би се, тврде у Министарству, обезбједио равноправан третман кроз једнаке услове пословања за све учеснике на тржишту производње електричне енергије, без обзира на структуру власништва, уз позитивне финансијске ефекте по Републику Српску и јединице локалне самоуправе.

У Министарству тврде да буџет Српске неће бити оштећен, јер ће се повећати број концесионара.

"С друге стране, јединице локалне самоуправе ће задржати стечена права по основу Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије, односно приходе које представљају приход локалне заједнице у стопроцентном износу", додаје се у саопштењу.

У Министарству наводе да ће се, имајући у виду очекивано повећање броја концесионара, повећати и број локалних заједница које ће на овај начин остваривати приходе.

Из Министарства поручују да су неутемељени и наводи да ће бити оштећен буџет општине Станари, која на годишњем нивоу на име накнаде за коришћење природних ресурса по Закону о накнадама од Рудника и Термолекетране "Станари" добија више од седам милиона КМ.

Народни посланик Адам Шукало најавио је данас на конференцији за новинаре подношење иницијативе Уставном суду Републике Српске за оцјену уставности Правилника о висини концесионе накнаде и банкарским гаранцијама у области електроенергетике, енергената, рударства и геологије, наводећи да се поменутим измјенама буџет Српске "оштећује за десет милиона КМ годишње".

Извор: СРНА