latinica  ћирилица
18/12/2017 |  14:50 | Аутор: РТРС

Њемачка трпи најтежи финансијски удар због санкција Русији

Њемачка трпи највећи удар због ЕУ санкција против Русије и руских контрасанкција, наводи "Вашингтон пост".
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС


Према подацима истраживања, Њемачку погађа 40 одсто укупних губитака Запада од санкција Русији.

И друге западне земље плаћају поприличну цијену руског одговора, што се огледа у недоступности кредита и губитка повјерења.

Истовремено, други геополитички значајни чиниоци на тржишту, попут Велике Британије, Француске и САД погођени су санкцијама у много мањем степену, наводе европски економисти Јулијан Хинц и Матје Крозе, аутори недавно објављеног истраживања Института за свјетску економију из Кила.

Од почетка 2014. до краја 2015. године, ограничавајуће мјере Запада довеле су до губитка буџетских прихода у укупној вриједности од 114 милијарди долара.

Штету није претрпјела само Русија, чији је буџет остао без 65 милијарди долара. Готово у истом степену санкције су се одразиле на САД и ЕУ, у којима су приходи смањени за више од 50 милијарди долара, пише "Вашингтон пост".

Чланице ЕУ трпе 90 одсто од укупног смањења прихода од извоза, а највећи дио тих губитака покрива економски центар ЕУ.

Географски и историјски Њемачка је одавно ближи партнер Русији од било које друге велике европске земље.

Њемачка у знатној мјери зависи од руског извоза гаса, указује професор Стефан Берлинг, који предаје међународну политику на Универзитету Регенсбург.

У мају ове године, без обзира на санкције, њемачке компаније су са задовољством примијетиле да је порасла трговина са Русијом, мада те цифре још нису приказане у истраживању.

У протеклом периоду, њемачке компаније већ су успјеле да обнове поједине трговинске везе не нарушавајући западне санкције, тако што су лобирале у корист нормализације трговине и кредитне праксе, објашњава "Вашингтон пост".

Од тренутка увођења санкција, 2014. године, њемачки бизнис лобира за максимално ограничавање санкционог утицаја на руске компаније.

Извор: Срна