latinica  ћирилица
30/12/2017 |  15:50 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Лончари - завршена градња нове школске зграде

У Лончарима у Доњем Жабару на измаку старе 2017. године, завршена је градња нове школске зграде за ученике од првог до петог разреда Основне школе. Рађена је средствима Влада Србије, Републике Српске, Дистрикта и још неких хуманитарних организација. Задовољство и радост ученика, родитеља и наставника, јер ће друго полугодиште бити настављено у новим просторијама, рађеним по највишим стандардима.
Основна школа у Лончарима - Фото: РТРС
Основна школа у ЛончаримаФото: РТРС

Стару школу, једну од најстаријих у БиХ, давно су изградиле аусругарске окупационе власти. Слађана Марковић пресрећна је због нове школске зграде, на коју се у Лончарима дуго чекало, и у којој ће и њена кћерка наставити своје школовање.

"Тамо је стара школа у којој сам и ја ишла неких давних година, а ево видите ово је нешто предивно, уредно, чисто, без влаге", рекла је родитељ Слађана Марковић.

И наставници су једва дочекали да изађу из старог у нови школски простор, у којем је ентеријер и екстеријер рађен по захтјевним свјетских стандардима. Просторије су освјетљеније, намјештај је функционалан, а гријање са минималним губицима.

"Пуно боље је опремљена школа, боља изолација, топлија школа у оносу на стару школу. Имаћемо доста и нове опреме", навео је професор разредне наставе Панислав Нестровић.

Преласком у нови простор, умногоме ће због функционалности зграде бити смањене и обавезе утрошка струје, воде, гријања и самог одржавања школе. Од Нове године у новом школском руху.

"Тренутно ученици раде у неусловном објекту, који је пун влаге, али ево иза нас је нови школски објекат, који ће убрзо да почне са радом. Ја мислим да ће то бити у другом полугодишту", изјавио је директор ПШ "Доњи Жабар", Душанка Јовановић.

Објекат Подручне школе у Лончарима рађен је углавном донаторским средствиам. Са 150 хиљада марака Влада Србије је помогла његову изградњу на име поплава, а остатак од 150 хиљада финансирале су Влада РС и Дистрикта. Средствима ове локалне заједнице уређена је и околина школе.

"Завршни радови су око платоа основе школе. Донатори тих послова су Влада Брчко дистрикта, а вриједности је 40 хиљада марака", истакао је Доњег Жабара Никола Ђокановић.

 Након завршетка асфалтирања екстеријера, остало је још да се дио простора наспе земљом, а на прољеће да буду засађене украсне биљке.