latinica  ћирилица
01/01/2018 |  11:48 | Аутор: РТРС

Гутерес позвао Кабилу да се повуче с власти

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је предсједника Демократске Републике Конго Џозефа Кабилу да испоштује договор да се повуче с власти, саопштено је из свјетске организације.
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency)

Позив Кабили из УН да поднесе оставку је услиједио након што је најмање осам особа погинуло током протеста против његове власти.

Кабила, који је на челу државе од 2001. године, потписао је прије годину дана споразум са опозицијом према којем је сагласан да се повуче с власти када му истекне тренутни мандат и након што се одрже нови избори.

Насиље у Конгу се појачало након што је датум нових избора помјерен за децембар 2018. године, што је изазвало страх да би Кабила могао да се поново кандидује за предсједника ове земље и продужи свој мандат на власти, преноси АФП.

"Генерални секретар позива све конгоанске политичке фигуре да остану у потпуности посвећене политичком споразуму потписаном 31. децембра 2016. године, који једини омогућује одржив пут ка расписивању избора, мирној смјени власти и консолидовању стабилности у Конгу", наводи се у саопштењу Гутересове канцеларије.

Најмање осам особа је јуче погинуло, док је на десетине њих ухапшено, током протеста због одлуке власти да забране демонстрације у Киншаси и у другим градовима у Конгу.

Војска је бацала сузавце у цркве и испаљивала хице у ваздух, како би растјерала окупљене вјернике на католичким мисама.

Гутерес је позвао власти и снаге националне безбједности да покажу уздржаност и да поштују права Конгоанаца на слободу говора и мирна окупљања.

Извор:Срна