latinica  ћирилица
17/01/2018 |  13:01 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Грабар - Китаровић: Дошла сам у БиХ као пријатељ

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић казала је данас након састанка са члановима Предсједништва БиХ да је Хрватска пријатељ БиХ, да двије државе имају велики заједничке интересе, те да ће Хрватска бити од сваке помоћи када је у питање европски пут БиХ и чланство у МАП - у.
Колинда у БиХ - Фото: Анадолија
Колинда у БиХФото: Анадолија

“Данас смо разговарали о отвореним питањима између Хрватске и БиХ, вјерујем да ћемо о томе наставити разговарати и током вечере која ће бити организирана вечерас са званичницима БиХ. Када сам први пут долазила у БиХ 2015. године, тада сам рекла да Хрватска буквално грли БиХ и желим да тако и остане. Нама је у интересу добра сарадња са БиХ али посебно нам је важан интерес хрватског народа у БиХ“, рекла је Грабар-Китаровић.

Потврдила је да је на састанку било ријечи и о измјенама Изборног закона у БиХ и истакла да је став Хрватске да ово мора бити ријешено у оквиру Дејтонског и Вашингтонског споразума и онога што је наложио Утавни суд БиХ. Како каже, у остала питања Хрватска се неће мијешати.

Говорећи о Пељешком мосту, казала је да се то питање беспотребно исполитизовало те да је премијер Хрватске Андреј Пленковић добио писмо од предјсеника Европске комисије Жан-Клод Јункера у којем га обавијештава да Хрватска нема никаквих препрека да гради мост.

Она је казала да је то унутрашње питање Хрватске и да се тиме спаја териотрија Хрватске и ЕУ, те да ни на који начин не оспорава БиХ отворен приступ мору. Казала је да ће се изградњом овог моста растеретити путна комуникација у Неуму који треба да постане туристички град а не транзитни простор.

Са овом констататцијом се сложио и Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекавши како бих нема стратегију о вањској политици те да се нада ће она бити усвојена данас на сједници Предсједништва БиХ, како се из БиХ не би слале различите поруке према вањским партенрима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Драган Човић, изразио је увјерење да Хрватска може помоћи БиХ да добије кандидатски статус за чланство у ЕУ. Човић је на конференцији за новинаре након састанка чланова Предсједништва БиХ са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић рекао да БиХ заслужује пажњу Хрватске иако је у посљедње вријеме створена лоша клима, па и у вези са Китаровићевом.

Према његовим ријечима, с обзиром на чињеницу да је БиХ већ у предизборној кампањи, данашњи састанак је значајан како би БиХ задржала свој главни приоритет - евроатлантске интеграције.

Извор: Независне новине