latinica  ћирилица
23/01/2018 |  12:26 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

БиХ близу потписивања пуноправног чланства у СТО

БиХ је веома близу потписивању пуноправног чланства у Свјетској трговинској организацији, отклоњене су кључне препреке и предузимају се посљедњи кораци за приступање овој организацији, закључено је на састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића и делегације СТО.
Мирко Шаровић и делегација СТО - Фото: СРНА
Мирко Шаровић и делегација СТОФото: СРНА

На састанку је речено да ће у фебруару услиједити завршни преговори са Бразилом, Украјином и Русијом, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

"Украјини и Бразилу већ смо дали финалну понуду и ту више не видимо никакве препреке. Када је ријеч о Русији, ових дана ћемо у процедуру упутити припремљену одлуку о квалитету течних нафтних горива и о томе обавијестити руску страну, што би у овом моменту требало бити довољно", рекао је Шаровић, наглашавајући да очекује позитивно мишљење ентитета о овој одлуци, како би што прије била усвојена у Савјету министара.

Делегација СТО, коју је предводио амбасадор у мисији Бугарске при СТО у Женеви и предсједавајући Радне групе за БиХ Атанас Папаризов, оцијенила је да је БиХ у посљедње вријеме направила велики напредак у преговорима и испуњавању услова за чланство у СТО.

"Сада можемо говорити о томе да је приступање БиХ СТО веома близу и са те стране БиХ ће имати нашу пуну подршку", истакао је Папаризов.

Састанци радне групе у Женеви биће одржани у фебруару и мају, а Папаризов је оптимиста да ће коначна одлука о пуноправном чланству БиХ у СТО бити донесена крајем јула.

Извор: СРНА