latinica  ћирилица
23/01/2018 |  12:39 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Јукић: Парламент има право да тражи оцјену резултата рада

Потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић сматра да Парламентарна скупштина БиХ има право да тражи од Савјета оцјену резултата рада судија и тужилаца, али не може наређивати какав ће бити њихов извјештај јер то није у надлежности парламента."Парламент не усваја наш извјештај.
Ружица Јукић - Фото: РТРС
Ружица ЈукићФото: РТРС

Он треба да га прими к знању. Ми смо трећи стуб власти и он нам не може наређивати. Може нам сугеристати, али не може креирати наш извјештај јер то је наша надлежност", рекла је Јукићева новинарима у паузи сједнице ВСТС-а.

Говорећи о допису Представничког дома парламентну БиХ у вези са закључцима за достављање података о оцјенама резултата рада судија и тужилаца за 2015. и 2016. годину, она је навела да поједини судови немају законску могућност да се оцјењују, те да су неки привилеговани, а неки не.

"Ми упорно тражимо од парламента да измјене неколико законских одредаба да се сви оцјењују. Сматрам да парламент треба да промијени многе законе, те да нам спаси буџет за службене одбране", нагласила је Јукићева.

Према њеним ријечима, актуелним законом о ВСТС-у не може се контролисати рад тужилаштава у смислу предмета који се завршавају.

Она је додала да има осјећај да се донесеним законима штите само људи које чине криминал, а да оштећених "нема нигдје".

Говорећи о оцјенама рада судија и тужилаца, Јукићева је навела да сви предсједници судова и главни тужиоци имају веће оцјене од судија и тужилаца.

"То значи да нисмо урадили критеријуме за њихову оцијену која их касније препоручује у њиховом напредовању. Најмању оцјену имају људи који су најоптерећенији, док имате предсједнике судова који немају норме, а неки уопше не раде по предмету. Према мом мишљењу, то излази из оквира правосуђа и то се мора промијенити", сматра она.

Чланови ВСТС на данашњој сједници примили су к знању Информацију о нацрту измјена и допуна државне стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Према овом нацрту, Суд БиХ ће и даље бити надлежан за све предмете ратних злочина, с тим да ће они бити подијељени на двије групе - теже и лакше.

Тежи предмети остају у Тужилаштву и Суду БиХ, док за лакше Суд БиХ може донијети одлуку да се спусте на ниво ентитета и Брчко дистрикта.

ВСТС МОРА УСКЛАДИТИ ПРАВИЛНИК О НАЧИНУ ИНТЕРВЈУА

Потпредсједник Високог судског и тужилачког савјет БиХ Ружица Јукић рекла је данас да ова правосудна институција мора ускладити своје документе и правилнике са извјештајима Мисије стручне процјене ЕУ /Пир ривју/ који одређује други начин интервуја за избор главног тужиоца Тужилаштва БиХ.Јукићева је посјетила да Уставни суд БиХ може донијети пресуду у корист бившег главног тужиоца БиХ Горана Салиховаћа који се жалио на смјену са те функције.

"Уставни суд БиХ може донијети свакакву одлуку, па можда није добро да одмах идемо са избором. Предложила сам да бирање на све главне правосудне фукнције вршимо тајним путем, што се може промијенити у Правилнику", рекла је Јукићева новинарима.

Она сматра да за главног тужиоца БиХ треба изабрати особу која није подложна
корупцији, подметању или намјештању неких поступака.

Јукићева је додала да никад није размишљала о томе да та функција треба припасти одређеној националности, истичући да избором главног тужиоца сви народи треба да буду задовољни.

Она је нагласила да треба изабрати главног тужиоца који ће бити способан да "очисти и дигне" Тужилаштво БиХ како би почело да ради како треба.

 

Извор: СРНА