latinica  ћирилица
23/01/2018 |  15:24 | Аутор: РТРС

Канцеларија за ветеринарство БиХ: Нема блокаде извоза меса из БиХ у Турску

Канцеларија за ветеринарство БиХ саопштила је данас да се извоз меса из БиХ у Турску одвија несметано и без застоја.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Поводом информација објављених у турским медијима да је из БиХ у ту земљу извезено заражено месо, односно да је у 20 тона говедине откривена бактерија ешерихија коли, из Канцеларије за ветеринарство БиХ наводе да су и о спорној пошиљци из августа 2017. године били обавијештени према устаљеној процедури сарадње са Турском, те да је накнадном контролом извозних објеката "Вајга" из Травника, које је користио извозник, утврђено да испуњава све услове и да нема присуства ешерихије.

"Узорци су узети у присуству ветеринара Канцеларије за ветеринарство БиХ и ветеринара из Турске и објекат је након контроле поново добио одобрење за испоруку меса", појашњава се у саопштењу.

Из Канцеларије истичу да се, према устаљеној процедури сарадње са Турском, у случају сваке спорне пошиљке обавјештава БиХ, односно Канцеларија за ветеринарство БиХ, као што је урађено и са спорном пошиљком из августа 2017. године.

Наглашава се да свакој испоруци меса из БиХ у Турску присуствују ветеринарски инспектори из Турске и надлежни кантонални ветеринарски инспектори из БиХ.

Извор: СРНА