latinica  ћирилица
24/01/2018 |  12:41 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Одређене групе Лиге нација

Репрезентација Србије играће у Лиги нација са селекцијама Црне Горе, Литваније и Румуније, одлучено је жријебом у Лозани.

Лига нација играће се од септембра до новембра ове године, а 55 репрезентација подијељене су у четири Лиге, од А до Д. Лиге А и Б имају по три, а Лиге Ц и Д по четири групе.

Селекције ће бити подијељене у једну групу од три и три групе са по четири тима, а побједници група избориће пласман у Б Лигу, док ће посљедњепласирани испасти у Д Лигу нација.

Лига нација је ново такмичење које ће репрезентацијама омогућити другу шансу за пласман на Европско првенство 2020. године након што се заврше квалификације које ће се играти у стандардном формату.

Кроз квалификације ће на Еуро проћи 20 екипа, док ће четири екипе на смотру најбољих европских селекција доћи кроз бараж Лиге нација.

Завршни турнир Фајнал фор УЕФА Лиге нација на коме шансу да играју имају само селекције из А лиге биће одржан од 5. до 9. јуна 2019. године, а бараж за Европско првество у оквиру Лиге нације од 26. до 31. марта 2020.

БиХ ће наступити у лиги Б, у групи 3 заједно са Аустријом и Сјеверном Ирском. Србија ће се такмичити у оквиру групе Ц4, а у друштву са селекцијом Црне Горе, Румуније и Литваније.

Лига А

Група 1: Њемачка, Француска, Холандија
Група 2: Белгија, Швајцарска, Исланд
Група 3: Португал, Италија, Пољска
Група 4: Шпанија, Енглеска, Хрватска

Лига Б

Група 1: Словачка, Украјина, Чешка
Група 2: Русија, Шведска, Турска
Група 3: Аустрија, БиХ, Сјеверна Ирска
Група 4: Велс, Република Ирска, Данска

Лига Ц

Група 1: Шкотска, Албанија, Израел
Група 2: Мађарска, Грчка, Финска, Естонија
Група 3: Словенија, Норвешка, Бугарска, Кипар
Група 4: Румунија, Србија, Црна Гора, Литванија

Лига Д

Група 1: Грузија, Латвија, Казахстан, Андора
Група 2: Бјелорусија, Луксембург, Молдавија, Сан Марино
Група 3: Азербејџан, Фарска Острва, Малта, тзв. Косово
Група 4: Македонија, Арменија, Лихтенштајн, Гибралтар

Александер Чеферин, предсједник УЕФА, представио је данас и трофеј за који ће се борити 55 репрезентација у Лиги нација.

Како оцјењују портали, селекција БиХ је одлично прошла с обзиром на то, да је некадашњи чешки репрезентативац Владимир Шмицер у групу 3 са бх. репрезентацијом спојио вјероватно најслабије екипе из првог и трећег шешира на данашњем жријебању у Лозани.

Извор: Агенције