latinica  ћирилица
24/01/2018 |  13:57 | Аутор: РТРС

Чолак: Било би веома лоше да измјене изборног законодавства наметне ОХР

Високи функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак сматра да би било веома лоше уколико би рјешење у вези са измјенама изборног законодавства у БиХ наметнуо ОХР, како то сугеришу поједине странке.
Бариша Чолак - Фото: СРНА
Бариша ЧолакФото: СРНА

Чолак је изјавио новинарима у Сарајеву да такву могућност неколико пута сугерисали из СДА и СДП-а, али да он мисли да то не би било добро.

"Уколико БиХ жели да буде озбиљан кандидат за ЕУ, тешко је повјеровати да би мјесто озбиљног кандидата добила земља која не може да рјешава своја веома значајна питања као што је изборно законодавство. То треба имати у виду. Стога мислим да је рјешење у нама, у странкама које то питање треба да ријеше", истакао је Чолак.

Према његовим ријечима, да би се дошло до рјешења мора се прво доћи до приједлога који је уставан, односно мора се почети од одлуке Уставног суда БиХ.

"Треба доћи до рјешења које ће задовољити одлуку Уставног суда, а у оквиру тога је онда могуће правити компромисе. Не могу се правити компромиси ако идете од приједлога који су потпуно супротни одлуци Уставног суда и који су неуставни. Уколико то схватимо, можемо за 24 сата ријешити овај проблем и то не само када је ријеч о избору делегата Дома народа Федерације БиХ /ФБиХ/ него и избора у Граду Мостару и чланова Предсједништва БиХ", појаснио је Чолак.

Он тврди да је веома важно да буде ријешено и питање избора чланова Предсједништва БиХ.

"Жељели бисмо да из ФБиХ буду легитимно изабрани чланови Предсједништва БиХ и да се на тај начин релаксирају односи, прије свега између Хрвата и Бошњака, и да кренемо коначно напријед. То би било веома велики искорак", нагласио је Чолак.

Он сматра да није било довољно политичке воље код партнера који су требали озбиљније и раније приступити рјешењу проблема измјен изборног законодавства.

Извор: СРНА