latinica  ћирилица
24/01/2018 |  15:44 | Аутор: РТРС

Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио Закон о ПИО

Представнички дом Парламента Федерације БиХ усвојио је на данашњој ванредној сједници Закон о пензијском и инвалидском осигурању /ПИО/.
ФБиХ - Фото: РТРС
ФБиХФото: РТРС

У новом федералном Закону о ПИО најављује се нови бодовни систем за обрачун висине пензија, који је, према ријечима предлагача, праведнији, а увешће и више реда у овој области.

Влада ФБиХ сматра да ће овим законом бити ублажене разлике у пензијама пензионера који су ушли у пензијски систем до 1998. године, а истовремено ће приближити односно уједначити висине пензија за пензионере који су отишли у пензију по новом закону кроз вриједност бода од 14 КМ.

У новом закону о ПИО, постоје једнократна повећања за пензионере који су отишли у пензију до јула 1998. године у износу од 10 одсто и пет одсто повећање за оне који су отишли у пензију до 31. децембра 2007. године.

Према ријечима министра рада и социјалне политике ФБиХ Веска Дрљаче, циљ Приједлога Закона јесте стабилизовати пензиони систем, те омогућити праведнији систем обрачуна пензија, увођењем бодовног система.

Извор: СРНА