latinica  ћирилица
24/01/2018 |  15:55 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

Чамџић: Тражимо хитан састанак са ресорним министром

Предсједник Самосталног синдиката за одржавање шинских возила Горан Чамџић изјавио је да све синдикалне организације "Жељезница Републике Српске" траже хитан састанак са ресорним министром Републике Српске уз присуство представника Свјетске банке.
Приједор: Синдикати жељезничара - Фото: СРНА
Приједор: Синдикати жељезничараФото: СРНА

Чамџић је рекао да су, након састанка шест синдикалних организација "Жељезница" у Приједору, жељезничари упутили руководству предузећа писмо са примједбама о рјешавању проблема вишка радника и да су добили одговор који су схватили као врхунац ниподаштавања и омаловажавања, те неуважавања њихових аргумената.

"Дошли смо до закључка да нас Управа не доживљава као искреног партнера када говоримо о процесу реструктурисања `Жељезница`, на шта смо данас послали допис Министарству /саобраћаја и веза/ и тражимо од ресорног министра хитан састанак у што краћем року зато што видимо да се овај процес своди на сирово отпуштање радника и припрему дијелова предузећа за продају", рекао је Чамџић.

Он је додао да је представнике жељезничара за све вријеме Управа предузећа позвала само на кратак састанак "гдје се правила представа за јавност и Свјетску банку".

"На тај начин Управа обмањује и њих и ресорно министарство да смо ми сагласни са свим овим корацима у реструктурисању предузећа, што не одговара истини", рекао је Чамџић новинарима.

Он је додао да се у одговору руководства "Жељезница" наводи да "синдикати не треба да се петљају, да нису правници и да они обмањују јавност".

"Тражио хитан састанак и присуство представника Свјетске банке јер знамо да они управо инсистирају на томе да у овом сложеном процесу реструктурисања предузећа активну улогу имају синдикати, као што су имали и у свим земљама у окружењу", рекао је Чамџић.

Он је додао да се ради на смањивању броја оних радника без којих предузеће не може да функционише.

"Са друге стране, оставља се администрација и стално се лицитира са бројем лица која су вишак тако да видимо да послодавац хоће да у што краћем року смањи број радника, да јавност стекне представу да нас има енормно пуно и ми смо дали сагласност да се то питање рјешава, али не овако да се нуде неке стимулативне отпремнине које су све осим стимулативне", рекао је Чамџић.

Он је додао да, према подацима синдиката, у "Жељезницама Републике Српске" има око 2.960 запослених радника.

Извор: Срна