latinica  ћирилица
24/01/2018 |  18:01 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

Каква је порука, убиством у Косовској Митровици, послата региону? (ВИДЕО)

Убиство би могло да буде баш оно што је Косову потребно, наслов је ауторског текста Едварда Џозефа, професора америчког универзитета Џонс Хопкинс објављеног у магазину Форин полиси, у којем износи скандалозну тезу да би убиство Оливера Ивановића могло да донесе мир на Косову.
Убиство Ивановића - рефлексија на Балкан - Фото: РТРС
Убиство Ивановића - рефлексија на БалканФото: РТРС

То је само дио унапријед припремљеног плана за Балкан, тврде аналитичари и званичници Србије и Српске, који очекују и нове ударе на сјеверни дио Косова и Републику Српску.

У тексту за Форин полиси Џозеф пише да су атентат на Ивановића извршили, највјероватније, моћни криминални елементи, који, каже бујају на сјеверу покрајине, гдје влада безакоње. До убиства Ивановића довела је, каже даље, илузија о одвајању сјевера од остатка Косова, коју гаји Србија, уз подстицање из Русије. Закључује да је убиство Ивановића прилика да се разбија та илузија. Такве скандалозне изјаве не могу да допринесу развијању добрих односа Срба и Албанаца и стабилности у региону, поручује министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић.

- Не могу да замислим да било ко, поготово универзитетски професор, може да каже да из смрти неког човјека може да проистекне било шта добро. Поготово ми је скандалозно зато што је од 2000. године до данас на Косову убијено више од 1.000 Срба и мало ко је за то одговарао, каже Стефановић.

На овакав развој догађаја јуче је упозорио и предсједник Републике Српске, Милорад Додик, рекавши да се стварне убице прикривају, а да ће Ивановићево убиство бити искоришћено за покушај унитаризације Косова.

- Знате шта ће се сад десити. Након два-три мјесеца, не, чим процијене, онда ће њихова тврдња бити сљедећа: да је била потпуна власт власти из Приштине и на сјеверу, ово се не би десило. И због тога морамо појачати - поручује Додик.

Све то дио је стратегије стварања хаоса, како би западни центри моћи остварили утицај на овим просторима, сматра аналитичар Гостимир Поповић. Додаје да су и покушаји спиновања о паравојним формацијама у Републици Српској дио тог плана.

- То нема никаве везе са паравојним формацијама, али има везе са узнемиравањем јавности, притисцима на РС и њене институције, који ће се, у овом прољећу, снажно интезивирати, напомиње Поповић.

Причу о паравојним формацијама и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић види као удар на институције и предизборну стратегију Савеза за промјене. Након што је откривена та лаж, каже Стевандић, почела је прича о прављењу црних листи.

Сада је одједном почела прича – ма то је формација која ће да утиче на политичке неистомишљенике, више нећете да страшите Бошњаке да су то неки наоружани брадати момци, него страшите ове друге – као то ће бити против СЗП, истиче Стевандић.

У сјени ових пропагандних ратова, остају и све гласнија упозорења о опасностима од исламистичког тероризма на Балкану. Да пријетња постоји, оцијенила је и Њемачка савезна влада, одговарајући на питања посланичког клуба Лјевица у Бундестагу, пише Дојче веле. Међутим, праве размјере опасности нису откривали, јер су одговори на многа питања љевице третирани као повјерљиви подаци, који не могу бити саопштени јавности.