latinica  ћирилица
24/01/2018 |  19:09 ⇒ 25/01/2018 | 08:28 | Аутор: РТРС

ЕУ упозорава на гомилање администрације у институцијама БиХ (ВИДЕО)

Још нема објашњења о афери запошљавања на иста радна мјеста, и прерасподјелама тек запослених радника ради пријема нових, у Министарству спољних послова БиХ.
Институције БиХ - Фото: РТРС
Институције БиХФото: РТРС

Министар Игор Црнадак и данас је избјегао новинарска питања. Журио је на ново, службено путовање! Зато из Делегације Европске уније у БиХ упозоравају – мораторијум на запошљавање се не поштује! Вигемарк јасан: "Не користите државни апарат, да би у изборној години, плаћали бираче!"

Декларативна "борба против корупције", одавно већ увјежбани је декор јавних иступа владајућег конгломерата.

Иза кулиса, међутим, декоративно - орочене страначке фотеље не само за министре и директоре, већ и за савјетнике, стручне сараднике – обичне и оне више, ..па све до радника на одржавању хигијене. Да таквом бх. бренду нису имуни у Министарству иностраних послова, није непознаница! Напротив – најновија афера, својеврсан је крешендо! Но није она била сметња министру Игору Црнатку да још једном одржи већ девастирану декларативну лекцију, прије него је поново одлетио! Овај пут за Београд.

- Ја тврдим и ево рећи ћу барем у име ПДП-а и Савеза за промјене да никад нико није јасније показао политичку вољу за тим. Нажалост, нису нас пратили резултати у правосуђу, али ево ја још једном апелујем да добијемо праву борбу против корупције у овој земљи у наредном периоду - каже Црнадак.

Журећи ка аеродрому није "стигао" да демантује медијске натписе!

Или да одговори како је "све по закону" у Министарству које предводи, на четири радна мјеста за мање од годину, запослено чак једанаест полетараца из ударног ПДП-овог ешалона!

Зашто се тек запослени прераспоређују на нова радна мјеста, а она почетна константно остају упражњена за новопридошле? Или како "видовњаци" у МИП-у унапријед знају који ће од кандидата да "бриљира" у конкурсним процедурама? Или зашто су поједине "дипломате" претплаћене на баш жељене им дестинације? Сва ова питања сачекаће министра по повратку са овог или неког другог путовања, када буде имао више времена за образлагање декларативне борбе против корупције. Политолог Адис Араповић подсјећа како за успостављање страначког клијентелизма, основно средство у бх пракси постају управо конкурси "по закону".

- Крајност је да су конкурси врло транспарентни, али на перфидан начин намјештени за избор циљаних људи. Циљаних који су најчешће страначки, породични или на неки други најчешће коруптиван начин повезани с онима који расписују конкурсе или са онима који доносе коначне одлуке. - напомиње Араповић.

"Страначки клијентелизам" у архив је послао и мораторијум на запошљавање, који је славодобитно усвојен прије коју годину управо у бх институцијама, а на којем су, усљед неоправданог бујања администрације, инсистирали Међународни монетарни фонд и друге финансијске институције. Тог девастираног мораторијума се још присјећају само европски званичници.

- И ми смо добили информацију о додатним запошљавањима, у изборној години не користите државни апарат да би плаћали људе који ће вас онда подржати на изборима. То није улога јавне управе. Јавна управа треба да буде независна, висококвалитетна и професионална. То је нешто што ће бити потребно овој земљи - поручује Вигемарк.

На потребе земље, владајући конгломерат, међутим много се не осврће! Да ли је прецијенио себе? И потцијенио бираче? Како год у изборној години конгломерат је планирао запошљавање у бх институцијама, више од 1.100 службеника, сарадника, савјетника....

Прилику за то већ имају, јер од почетка године конкурси се смјењују као на покретној траци. Три су тренутно активна за десет придошлица у "конгломерат". А само МИП врата отвара за њих шест. Незванично, у истом Министарству још има празних фотеља. и биће још конкурса "по закону", унапријед орочених радних мјеста и бриљантних апликаната.

Ако то кога још занима.