latinica  ћирилица
24/01/2018 |  19:25 ⇒ 25/01/2018 | 08:27 | Аутор: РТРС

Савјет Европе усвојио још једну Резолуцију о БиХ (ВИДЕО)

Савјет Европе усвојио је још једну Резолуцију о БиХ. Седму.

Током расправе, у којој је поново констатовано да БиХ није довољно напредовала на европском путу, из Стразбура су се чули позиви политичким лидерима да преузму одговорност.

Извјестиоци Савјета Европе поручују да они који желе припадати тој организацији морају испуњавати обавезе, јер чланство, кажу, није бесплатно. Колеге из БиХ позивају на састанак у Стразбуру, али и у Сарајеву и Бањалуци.

"Моја два амандмана које сам уложила на проблематизовање ентитетског гласања које је постављено као проблем за правну реформу у БиХ, Дан Републике Српске и проблем што Република Српска није регистровала војну имовину на име БиХ као својину одбили су Мониторинг комитет и Парламентарна скупштина Савјета Европе", рекла је Марковићева.

Она је додала да су њени амандмани одбијени уз образложење да нису имали лошу намјеру, већ да су указали на та питања као упозорење.

"Гласала сам против Резолуције јер сматрам да и Резолуција и извјештај Мониторинг комитета у одређеном дијелу прозива Републику Српску, па чак и предсједника Додика за проблеме који данас постоје у БиХ. То је показала и дискусија у којој се нико није дотакао проблема правосудних институција, њихове политизације, као ни питања тероризма који је пријетња не само за грађане БиХ него и региона", појаснила је Марковићева.