latinica  ћирилица
24/01/2018 |  22:07 ⇒ 25/01/2018 | 11:45 | Аутор: РТРС

Стевандић: Отцјепљење Републике Српске најбољи одговор на њено укидање (ВИДЕО)

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је отцјепљење Републике Српске најбољи одговор на њено укидање. Гостујући у емисији Телеринг, наше телевизије, Стевандић је нагласио да БиХ нема будућност као унитарна држава, што се, додаје, упорно покушава наметнути.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Буде ли БиХ унитарна, она ће се распасти, тврди Стевандић. Кад год нас оптуже и питају због чега се отцјепљујемо, наш одговор је, каже, отцјепљење је лијек, тачније, противотров на отров који се сипа причама о укидању Републике Српске. 

На питање да ли говори о отцјепљењу, Стевандић је одговорио: 

"Да. Као одговору на укидање Републике Српске. Ја волим да кажем да се Република Српска отцјепљује једино укидањем".

Ако неко тежи да вам оспори право да одлучујете о својој судбини, као што се то чини Србима и Хрватима, ако теже да вам наметну представнике, као што је то Хрватима учињено неколико пута, морате, каже Стевандић, да имате спреман одговор. 

"Што се тиче Срба, подржавамо бригу Хрвата да бирају своје представнике. Не зато што их волимо, него зато што ће сутра нама урадити то што не буду урадили Хрватима и што ће бити остварена та унитарна БиХ", рекао је Стевандић.

Стевандић подсјећа да је Устав БиХ мијењан захваљујући међународном интервенцинизму, али никада испред БиХ није написано република, федерација, конфедерација, монархија, већ је то, додаје, остало отворено питање. 

"То што је питање остало отворено, дало је наду Бошњацима да га затворе на начин да буде унитарна, а нама одговорност да не прођемо као Срби на Косову у унитарној БиХ", нагласио је Стевандић.

Потпредсједник Парламента Српске сматра да је Бакир Изетбеговић, као дио власти на нивоу БиХ, највећи кривац што БиХ не иде напријед. Умјесто компромиса, истиче, заједно са Савезом за промјене, заобилазио је институције Српске, због чега је изгубљено четири године и бројне инвестиције. Наводи примјер блокаде 740 милиона марака Српској, искључиво због, како тврди, политичке користи.

Погледајте комплетну емисију Телеринг: