latinica  ћирилица
15/03/2018 |  16:47 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

"Ноћни вукови" непожељни за Сарајево

Бајкере Александра Залдостанова, познатијег као Хирург, и Сашу Савића, који предводе мотоциклистичку екскурзију “Руски Балкан“, институције у Сарајеву прогласиле су опасним по националну безбједност.

Чланови највећег бајкерског клуба у Русији “Ноћни вукови“ долазе у Београд 19. марта, али је њихова мотоциклистичка екскурзија, под називом “Руски Балкан“, доведена у питање.

Према писању сарајевског “Журнала“, институције у Сарајеву прогласиле су Залдостанова и Савића особама опасним по националну безбједнсот, и одлука о забрани њиховог уласка већ је прослијеђена Граничној полицији БиХ.

“Ноћни вукови“ планирали су да од 19. до 28. марта на мотоциклима обиђу цркве и споменике од културно-историјског значаја у неколико градова Србије и Републике Српске.

Амбасада Русије - Вјештачко стварање напетости у БиХ

Амбасада Русије у БиХ саопштила је, поводом медијске кампање у Федерацији БиХ којом се предстојећа мото-трка "Руски Балкан" покушава лажно представити као пријетња безбједности, да је ова манифестација замишљена као ходочашће са станицама код манастира, цркава, те културно-историјских знаменитости у Србији, Републици Српској и Брчко дистрикту.

Из руске Амбасаде наглашавају да је ријеч о неодговорним покушајима да се вјештачки створи напетост у БиХ и истичу да је циљ мотоциклистичке трке популаризација заборављених или слабо познатих мјеста која су повезана са руском историјом и руско-српским културним везама.

"Нажалост, у ову неосновану кампању укључени су и органи БиХ чији је главни задатак јачање безбједности, а не њено поткопавање. Истичемо да није поднесен никакав вјеродостојан доказа за неосноване оптужбе на рачун друштвених организација које су регистроване у Русији", истиче се у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.

Из руске Амбасаде упозоравају да баш оваква неодговорна дјелатност представља пријетњу безбједности, миру и стабилности, а не апсолутно транспарентан и отворен културно-патриотски излет.

Извор: Агенције