latinica  ћирилица
22/03/2018 |  17:08 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Филм "Маглај - рат и мир" изазвао различита реаговања

Промовисан у Добоју документарни филм "Маглај - рат и мир" изазвао је различита реаговања.

Од одобравања и подршке суживоту, до напуштања пројекције незадовољних оним што је речено у филму.

"ВРС напала је Маглај", једна је од реченица које су засметале Ветеранима. Кажу, то је наметање истине која одговара једној страни, због чега су након само неколико минута напустили пројекцију филма .

- То је проблем што се покушава представити српска страна као агресор - каже Бранко Куђељић из Удружења "Ветерани Српске" Добој.

Ни прича о наоружавању није се допала Ветеранима. Тврдње да су се наоружавали само Срби нису, кажу, тачне.

- У њиховим књигама, њихових ратних команданата тачно су наводили како је СДА организовала наоружавање Патриотске лиге као свог војног блока - истиче Куђељић.

На такав сценарио указали су уочи пројекције на мирном скупу. То је,према тврдњама градоначелника, био један од разлога појачаних мјера безбједности које су пратиле скуп.

- Било је данас најава да филм не треба да се приказује, сматрали су да се ради о филму који говори о нападу Добоја на Маглај и мислим да смо отказали филм то не би било добро, јер то филм уопште не показује, већ показује о добрим стварима у Маглају - сматра Обрен Петровић, градоначелник Добоја.

Протагонисти филма Марко Зелић, Ризо Салкић Талијан и Боро Јевтић, три ратна ветерана из општине Маглај , заговарају суживот,помирење и жељу да се рат никад више не догоди,што је и била идеја филма. Добој је једини град у Републици Српској у којем је приказан,јер је примјер суживота. О томе у Маглају, судећи по бројкама, многи још сањају. Прије рата живјело је више од 30 одсто Срба, а до данас их се вратило тек 1.800.

- Трудим се све што могу да помогнем у одрживом повратку и радимо одређене пројекте и са међународним и са домаћим институцијама,како би тим суграђанима олакшали живот - каже Мирсад Махмутагић, начелник општине Маглај.

Сала Центра за културу била је испуњена до посљедњег мјеста, углавном присталицама СДС-а и радницима градске управе и предузећа. Извор из ове странке тврди да су били обавезни да дођу јер је тако гласило у допису који је,наводно, стигао од градоначелника Добоја.