latinica  ћирилица
04/05/2018 |  12:58 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Ђокић: Србија и Српска заједнички ће градити једну хидроелектрану

Министар индустрије, рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић најавио је данас да би већ крајем јуна могла да буде одређена локација на којој ће једну од три хидроелектране заједнички градити Република Српска и Србија.
Петар Ђокић на панел дискусији - Фото: РТРС
Петар Ђокић на панел дискусијиФото: РТРС

Он каже да је са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Аном Брнабић разговарано о реализацији заједничких пројеката у Републици Српској.

"Треба слиједити ту иницијативу и спремност Србије да се озбиљније упусти у развој енергетике у Српској", рекао је Ђокић другог дана "Јахорина економског форума".

Он је на панелу "Природна богатства у функцији равномјерног и регионалног развоја" рекао да је сасвим близу и постизање коначног договора да током љета почне изградња хидроелектране "Бук Бијела".

"Надам се да нас неке административне активности, кроз које морамо да прођемо у том процесу, неће зауставити, па да се то не деси током љетних мјесеци. Влада Републике Српске учинила је све да почне изградња овог капиталног енергетског објекта", нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, овај објекат није једини, јер су планиране још три хидроелектране које ће заједно дати 100 мегават-часова електричне енергије.

Ђокић сматра да сада приоритет треба да буде горњи ток ријеке Дрине и да се посматрају средњи и доњи ток, гдје су, такође, изводљиви пројекти.

"Али, тај посао морамо да водимо заједно са институцијама БиХ јер је то гранична област са Србијом", каже Ђокић.

Према његовим ријечима, Влада Српске брине првенствено о јавном интересу, а то значи да "Електропривреда", односно Република Српска буде носилац изградње капиталних енергетских објеката.

Он очекује да ће до краја године значајно бити промијењено пословање "Електропривреде Републике Српске" јер ће и "неке природне погодности ићи томе у прилог".

Ђокић каже да је Република Српска, према мишљењу Владе, имала погрешан приступ у периоду када је почела концесиона активност у Српској.

"Напросто, кренули смо некако потпуно стихијски, без икакве организације, добили смо сложен правни положај према концесионарима, јер се морао чекати дуг период да се раскину уговори са њима и покрену нови поступци додјеле концесија. До сада смо раскинули око 35 концесионих уговора и омогућили нове", рекао је Ђокић.

Он сматра да се Србија отворено и искрено укључила у подршку развоју инфраструктуре у Републици Српској, прије свега друмске.

"Србија жели да се упусти у подршку изградње мреже ауто-путева у Српској. Србија је недавно дала значајну донацију за изградњу пута од Тјентишта према Гацку. Од великог значаја би било када би Српска могла да изгради саобраћајницу у источном дијелу - од Бијељине, преко Зворника, до Требиња", навео је Ђокић.

Према његовом мишљењу, Република Српска има развијену грађевинску оперативу која може да се упусти у велике инфраструктурне пројекте.

"И ресурс пољопривредног земљишта веома је значајан за Српску и Влада чини све да се побољша искористивост пољопривредног земљишта, да га заштити, као и произвођаче. Сматрамо да је у пољопривредној производни велики ресурс и да се радно може ангажовати велики број становника", нагласио је Ђокић.

Он је рекао да је Влада Српске дефинисала такав присутуп природним ресурсима да се она користе на најефикаснији и најекономичнији начин.

"Посебну одговорност имамо према ресурсима који нису обновљиви и морамо да водимо рачуна да их потпуно не исцрпимо, већ да њиховим кориштењем на најекономичнији начин омогућимо развој", нагласио је Ђокић.