latinica  ћирилица
18/05/2018 |  18:55 ⇒ 19/05/2018 | 08:24 | Аутор: РТРС

Мигрантска криза показала све слабости институција БиХ

Од почетка године у БиХ је ушло више од четири хиљаде миграната, од којих је три хиљаде затражило азил. Ипак, питање миграната је под контролом, тврди министар Драган Мектић, поручујући да поједини политичари кризу желе да ставе у контекст политичке кампање. СНСД-ов Никола Шпирић сматра да, оптужујући друге, Мектић, заправо, прикрива сопствену неспособност.

Криза која је захватила БиХ, за министра Драгана Мектића није мигрантска и тврди да је под њиховом контролом. Аргументује то чињеницом да је у посљедња три дана ушло свега пет миграната, јуче њих 20-ак, што је напредак у односу на прије неколико дана, када је бх. границу дневно прелазило око 150 миграната.

Овим процесом, каже, управљају институције, али је предуслов да се смјесте у хумане услове у избјеглички центар.

"Ја тврдим да је све под контролом. Ми смо повукли низ потеза да зауставимо незаконите миграције преко БиХ. Ја сам донио одлуку и наредио СИПИ да издвоји полицијске снаге и да их стави на располагање граничној полицији и да се тако контролише ситуација", каже Мектић.

Криза је погодила цијелу западнобалканску руту. Међу мигрантима је пуно рањивих категорија, дјеце, али треба водити рачуна и о безбједносном сегменту, наводи Мектић. Због тога су, тврди, сви евидентирани. Сматра да ту ситуацију поједини политичари желе да злоупотријебе.

"Политичари, на примјер Шпирић, читав дан је правио нељудску политичку кампању на муци и биједи ових људи, то је жалосно и нека служи њему на част", додаје он.

Мектић је тај који се не бави избјеглицама, већ води предизборну кампању СДС-а, поручује Никола Шпирић.

"Жао ми је што министар Мектић властиту неспособност покрива оптужбама на рачун других. Видјели смо данас како ради Мектић, да ни Тужилаштво, ниједна институција ХНК није била обавијештена, дакле, он мисли да је сила начин на који се може ријешити мигрантска криза. Нисам се поигравао са судбинама људи, него сам прозвао ниво бх. власти која се показала некомпетентна да ријеши и мање проблеме, а камо ли да управља избјегличком кризом, која може да експлодира и у безбједносном и у социјалном и другом изазову", наглашава Шпирић.

Подсјетимо, Мектићев страначки шеф Вукота Говедарица, прије неколико дана оцијенио је да проблем миграната и није толико велик.

"Није ово у најзначајнијој мјери затекло БиХ, али нисам ја позван да коментаришем рад бх. институција, а да ли је нешто могло боље, вјероватно да јесте...", рекао је Говедарица.

Као потенцијално мјесто за смјештај миграната уписана је чак и касарна у бањалучком насељу Залужани, коју је као неперспективну војну имовину, град Бањалука додијелио МУП-у, који га је претворио у Центар за обуку.

Да на простору Републике Српске нема простора за збрињавање миграната, Влада је закључила на хитној сједници прије неколико дана. Тада су истакли и да неће прихватити ниједну самосталну одлуку Савјета министара, која буде донесена без сагласности Српске, а која се односи на мјере на њеној територији.

"Ми немамо способности да одржимо ту причу, ни у погледу ресурса, нити финансија, нити смјештајних капацитета и свега што укључује безбједносне димензије, здравство и остало. Многа неријешена питања у оквиру БиХ, многе пропуштене прилике... Изражавам сумњу, а то је Влада и потврдила данас, да ће ово бити проблем којим се неће знати управљати. Зато морамо донијети мјере да све ово спријечимо", истиче предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Иако за СДС ово не представља неки проблем, из институција Српске долази порука да јесте, и то један од најозбиљнијих у БиХ.

Због најављеног таласа око 50 хиљада миграната, закључци Владе Српске, кажу, представљају мјере заштите цијеле БиХ, због чега би требало да буду спроведене.