latinica  ћирилица
21/05/2018 |  18:25 ⇒ 22/05/2018 | 08:24 | Аутор: РТРС

Док мигранти у БиХ пристижу свакодневно; Ударна група- без конкретних мјера

Полиција у Гацку привела је 24 мигранта и предала их Граничној полицији БиХ.

У посљедњих неколико дана на том подручју пронађено је још 36 миграната. У Сарајеву састанак Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних миграција. Без конкретних мјера, само је саопштено да је неопходна заштита граница БиХ, али и што хитнији споразуми реадмисији са земљама у окружењу.

О подршци ЕУ и могућем слању снага Фронтекса на границе БиХ са шефом Одјељења за владавину права у Канцеларије ЕУ у Бих разговарао је министар безбједности Драган Мектић.

На ванредни састанак Ударне групе који је сазвала в.д. главног бх. тужиоца Гордана Тадић стигли су уз представнике међународних оргнизација и челници полицијских агенција.

Међутим, на главни улаз ушли су директори Граничне полиције, СИПА и Дирекције за координацију полицијских тијела, а бројне новинарске екипе вјешто су избјегли по завршетку састанка. Ни остали учесници нису били причљивији.

Из Тужилаштва само изјава, без конкретних детаља – разговарано је о стратешким активностима и спремности за рјешавање проблема, те процесу поступања са мигрантима у складу са законима.

"Током састанка истакнута је потреба за приоритетним рјешавањем заштите бх. границе, затим унапређења законске регулативе у вези поступања са тражитељима међународне заштите, као и што хитнијег потписивања споразума о реадмисији са земљама регије и окружења", рекао је Борис Грубешић портпарол Тужилаштва БиХ.

На састанку на којем је било ријечи и о безбједности, није било министра који покрива тај ресор на нову БиХ. Драган Мектић састао се са шефом Одјељења за владавину права у Канцеларији специјалног представника ЕУ у БиХ Ричардом Вудом.

На том састанку помињана је могућност и слања европске помоћи у виду Фронтекс-а на границе БиХ. Мектић за коментар о овом потезу, о којем искључиво одлуку доноси Предсједништво, није био доступан.

Али је за Срну рекао да га много не занима најава тужбе комесара ХНК кантона Илије Ласића за клевету, због изјаве о државном удару.

"У току је писање тужбе за клевету, биће поднесене ускоро и казнене пријаве против одговорних особа", истакао је Давор Буноза адвокат Илије Ласића.

Да је Мектић у овом случају срушио уставно-правни поредак БиХ и Федерације оцјењује генерал полиције Српске Томо Ковач. Истиче- он нема никаквих ингеренција над кантоналним МУП-ом, нити овлашћења да реагује у овом конкретном случају.

"Једна политика да се свјесно заобилази по уставу, значи органи, који су задужени да функционишу, видјели сте тог дана нигдје нема, ниједном се не помиње ФМУП чија је искључиво надлежност у таквим ситуацијама. Он то заобилази и он спроводи неку директну власт. Мислим да је ово тест и припрема директног учешћа и директног спровођења неких мјера према Републици Српској", рекао је Ковач, који је и потпредсједник Прве СДС.

Ковач оцјењује и да је жалосно што је СДС подржала Мектића у његовим, како каже, потпуно незаконитим радњама. Није се, по њему, тек тако, огласио Педи Ешдаун похваливши Чавића и незавршену реформу полиције.

"То му је жал, међутим, уколико буду имали прилике овакав данашњи СДС и овакви министри, као што је Мектић, они ће сигурно са тенковима, са свим могућим силама направити ситуацију да нам укину МУП", навео је Ковач.

Критика на рад Савјета министара стиже и од СНСД-овог посланика Николе Шпирића. Истиче да Савјет министара крши Пословник о раду одржавањем затворених сједница, каква је у једном дијелу била и она одржана 15. маја на којој је било ријечи о мигрантској кризи.