latinica  ћирилица
25/05/2018 |  12:09 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Лукач: Увјерен сам да су ме сарадници коректно информисали

Увјерен сам да су ме сарадници коректно информисали о свим детаљима истраге у случају трагичног страдања Давида Драгичевића и стојим иза сваке ријечи из Извјештаја који сам предочио на сједници Народне скупштине, рекао је министар унутрашњих послова Драган Лукач, одговарајући на питања чланова Анкетног одбора, који је формиран с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

Лукач је нагласио да никада није рекао да је покојни Давид боравио у кући за коју постоји сумња да је опљачкана, него је, каже, износио податке на основу анализе снимака контролних камера.

"На овој сједници сам изнио оно шта је написано у извјештају који је прослијеђен Окружном тужилаштву Бањалука. Тада нисам рекао да је Давид извршио провалу у кућу породице Рађен, него да постоји снимак његовог наводног доласка и нисам говорио на који начин су доспјели предмети из куће у његове џепове", рекао је Лукач у изјави пред Анкетним одбором Народне скупштине Републике Српске.

Он је истакао да не постоје проблеми у сарадњи Полиције и Тужилаштва који могу да доведу до тежих посљедица у рјешавању одређених случајева, али да сарадња увијек може бити боља.

"Од јавности имамо захтјеве да причамо истину и изнесемо оно што имамо, што смо радили и радимо, а сарадници ме исправно информишу у вези са овим случпајем", нагласио је Лукач.

Он је подсјетио да МУП није ни на који начин квалификовао Давидово страдање.

"Рекао сам да до тренутка када је МУП предао извјештај Тужилаштву нису били елементи кривичног дјела, а ни до данас немамо осумњичених лица. Не осјећам се одговорним за било који детаљ у истрази која се води професионално и одговорно. Све што сам изјавио говорио сам из извјештаја и ако буду утврђени елементи кривичног дјела онда треба сви да се укључимо да буде пронађен онај који је извршио кривично дјело", истакао је Лукач.

Према његовим ријечима, структуре МУП-а су заједнички донијеле одлуке да буде одржана конференција за новинаре 26. марта, с циљем транспарентности.

Сједница Анкетног одбора настављена је након петоминутне паузе, јер је министар Лукач одбио да одговара на питања Борислава Радовановића који је члан овог одбора испред групе "Правда за Давида".

Подсјећамо да је Лукач на сједници Народне скупштине Републике Српске изјавио да је Радовановић психички болестан човјек који је три пута лијечен, суспендован из полиције, а који сада искориштава психичко стање Давора Драгичевића.

Тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука Далибор Врећо рекао је данас да ово тужилаштво утврђује све чињенице које се односе на страдање Давида Драгичевића и да још нема сумње да је почињено кривично дјело.

Главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Републике Српске Желимир Лепир рекао је да тужилаштво истражује могућности евентуалног подметања одређених предмета у џепове страдалог Давида Драгичевића у периоду од проналаска тијела до обдукције.