latinica  ћирилица
25/05/2018 |  14:17 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Врећо: Тужилаштво утврђује све чињенице

Тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука Далибор Врећо рекао је данас да ово тужилаштво утврђује све чињенице које се односе на страдање Давида Драгичевића и да још нема сумње да је почињено кривично дјело.
Далибор Врећо - Фото: РТРС
Далибор ВрећоФото: РТРС

"Морам саопштити да се први пут саслушава тужилац, а да истрага није завршена. Зато не могу да одговорим на поједина питања", рекао је Врећо у изјави Анкетном одбору Народне скупштине Републике Српске.

Он је навео да нико од тужилаца није присуствовао обдукцији тијела страдалог Давида и да је издао наредбу за токсиколошку анализу.

Врећо каже да нема информацију да ли је Тужилаштво било обавијештено о нестанку Давида и да је у истрагу укључен када је тијело пронађено, односно 26. марта.

"Све сам радио уз консултације са главним окружним тужиоцем Желимиром Лепиром. Изношење чињеница на конференцији за новинаре у вези овог случаја нема значај, јер је значај само у мом тужилачком спису", додао је Врећо.

Он је истакао да о резултатима истражних радњи не може да говори због истраге и да налаз вјештачења из Загреба још није достављен Тужилаштву, а да се вјештачења раде и у Београду.

"Тужилац доноси наредбу о споровођењу истраге када постоји сумња да је почињено кривично дјело. Тужилаштво још није квалификовало дјело, јер спроводимо истражне радње на утврђивању чињеница да ли је смрт Давида проузрокована кривичним дјелом или није", рекао је Врећо и додао да би наредбу о спровођењу истраге донио да има сумњу да је почињено кривично дјело.

Он је нагласио да без обзира на све Тужилаштво предузима све радње у складу са Законом о кривичном поступку.

"Утврђиваћемо да ли су постојали евентуални пропусти у раду појединих органа. Ако буде утврђено, адекватно ћемо реаговати. О свакој тужилачкој одлуци јавност ће бити благовремено обавијештена, а до сада смо саслушали бројне свједоке и урадили вјештачења и са полицијом предузимамо све на утврђивању чињеница које су довели до Давидове смрти", додао је Врећо и напоменуо да нико на њега не врши притисак, нити га може извршити.

Након Вреће, изјаву ће дати главни тужилац Окружног тужилаштва Бањалука Желимир Лепир

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да је увјерен су га сарадници коректно информисали о свим детаљима истраге у случају трагичног страдања Давида Драгичевића и додао да стоји иза сваке ријечи из Извјештаја који је предочио на сједници Народне скупштине,