latinica  ћирилица
28/05/2018 |  14:01 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Британски парламентарци почели посјету, сутра у Бањалуци и Мостару

Парламентарна делегација Велике Британије при Интерпарламентарној унији почела је вишедневну посјету БиХ сусретом са интерпарламентарном делегацијом Парламента БиХ. Сутра ће британски парламентарци посјетити Бањалуку и Мостар.
Састанак делегација Велике Британије и БиХ - Фото: klix.ba
Састанак делегација Велике Британије и БиХФото: klix.ba

- Наш циљ је да након изласка из ЕУ не напуштамо Европу већ да са сваком земљом појединачно склопимо трговинске и друге споразуме, па тако и са БиХ - изјавио је предсједавајући британске интерпарламентарне делегације Најџел Еванс.

Еванс је рекао да постоји заинтересованост за туризам, металску индустрију и пољопривреду у БиХ.

Предсједавајући Делегације Парламента БиХ при Интерпарламентарној унији Ненад Лалић искористио је прилику да на састанку отвори питање визног олакшања са Великом Британијом.

Лалић је захвалио за помоћ коју је та острвска земља пружила БиХ, како је рекао, не само у вријеме поплава 2014. већ и кроз различите међународне фондове и пројекте.

Током данашњих сусрета у Предсједништву БиХ и Савјету министара као и сутрашњих састанака у Бањалуци и Мостару, британски парламентарци се надају да ће чути много нових идеја које се могу преточити у конкретну сарадњу. Очекују да ће и предстојећи сарајевски састанак шефова влада као и парламентарна конференција заказана за септембар у Великој Британији допринијети демократизацији и развоју односа.