latinica  ћирилица
25/06/2018 |  16:29 ⇒ 26/06/2018 | 18:27 | Аутор: РТРС

Јунска пензија увећана за 2,5 одсто; мјесечне накнаде за борце

Влада Српске и званично је, на данашњој посебној сјединици, потврдила одлуку о додатном повећању пензија за 2,5 одсто.

Најмања пензија, од овог мјесеца, износиће 187 марака. Исти износ, уз досадашњи мјесечни борачки додатак, примаће и 600 демобилисаних бораца који су напунили 65 година, али немају 15 година осигураног радног стажа.

Одлуке Владе поздрављају и борци и пензионери.

Више од 670 хиљада марака до краја године одобрено је у циљу унапређења материјалног положаја бораца с навршених 65 година, којима уплаћени стаж осигурања заједно с посебним стажом у двоструком трајању по основу учешћа у рату, износи 15 или више година. Почев од 1. јула ова категорија, поред мјесечног борачког додатка, примаће 187 марака.

- Кроз то показујемо бригу и поштовање према тим људима који су остали изван било каквог примања у овом времену и наше су процјене да се ради о 600 људи, што ће се сваке године мијењати. Ми ћемо та средства планирати и наредне године, а ове године црпићемо их из средстава за мјесечни борачки додатак - истиче Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

За Борачку организацију, рјешење овог питања било је међу приоритетима у разговорима с Владом Српске. Исплата примања у складу с овом одлуком вршиће се борцима којима је такав статус утврђен, те уколико не остварују новчана примања по неком другом основу, не рачунајући мјесечни борачки додатак.

- До сада није било ништа. Плус борачки додатак на мјесечном нивоу који ти људи имају, тако да ће редовно мјесечно примање бити 230 или 240 марака - поручује Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске

Пензионери ће већ од јунске пензије имати примања већа за 2,5 одсто. За реализацију ове одлуке мјесечно је потребно око 1.560.000 марака, односно нешто мање од 11 милиона до краја ове године.

- Значајно је за све пензионере, јер сваки помак у стандарду је битан. Ово су посебна повећања активношћу Владе и Удружења. Ми очекујемо значајније повећање тек у јануару, када дође до најављеног повећања плата - напомиње Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

Влада Српске донијела је и Одлуку о одређивању износа најмање пензије, с циљем побољшања материјалног положаја најугроженије категорије пензионера, којима је износ мјесечног примања мањи од најмање пензије, па им се исплаћује најмања пензија. Потребна средства на мјесечном нивоу износе око 440.000 марака мјесечно, или више од три милиона до краја године.