latinica  ћирилица
26/07/2018 |  17:03 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

ПД ПС БиХ: Одбијен Приједлог измјена и допуна Закона о акцизама

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ одбили су данас у Сарајеву Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ којим би ван снаге биле стављене одредбе због којих је 1. фебруара гориво поскупјело 18 фенинга по литру.

За је гласало 11 посланика, против 21 и један посланик је био уздржан.

У образложењу захтјева за усвајање закона по хитном поступку наведено је да је енормно поскупљење горива изазвало талас поскупљења животних и других намирница, да је усвојено законско рјешење лоше, јер не прецизира начин расподјеле прикупљених средстава, као и да посљедње измјене закона нису оправдале постојање у пракси.

Захтјев за разматрање овог законског приједлога поднијели су посланици Александра Пандуревић, Младен Босић, Ненад Лалић и Момчило Новаковић.

Посланици су у првом читању и по скраћеном поступку у наставку 63. сједнице усвојили Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ.

За овај приједлог гласала су 24 посланика, два су била против и седам их је било уздржано.

Предлагач закона Савјет министара као разлоге за његово доношење наводи потребу усклађивања са одговарајућим директивама ЕУ из области заштите депозита, обавезе које је БиХ преузела из Писма намјере потписаног са ММФ-ом и техничке корекције.

Расправа о Приједлогу закона о осигурању депозита у банкама БиХ, подијелила је посланике СНСД-а и СДС-а у Представничком дому.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас није, у првом читању, усвојио Приједлог закона о измјени и допуни Закона о застави БиХ, а дискусија је протекла у дисонантним тоновима и опречним ставовима између посланика из Републике Српске и Феедрације БиХ.

За је било 17 посланика, 14 је било против и два су била уздржана, тако да пошто нема ентитетске већине из Републике Српске, гласање ће бити обављено у другом кругу.

Није прихваћен Извјештај о раду Канцеларије за разматрање жалби БиХ за прошлу годину, према којем је примљена укупно 2.901 жалба поднесена у поступку јавних набавки, од чега је током извјештајног периода ријешено 2.665, што, у односу на примљене, износи 92 одсто.

О овом извјештају ће се, такође, гласати накнадно у другом кругу, јер је изостала подршка посланика из Републике Српске.

Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлогу посланика Сенада Шепића за уврштавање нове тачке у дневни ред 62. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, која гласи - "Информација Савјета министара о конкретно предузетим активностима у вези са заштитом имовине БиХ на територији Хрватске, а у процесу усвајања Закона о управљању државном имовином у Хрватској" Представнички дом је прихватио.

Приједлог одлуке о именовању чланова Комисије за концесије БиХ, материјал Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, није добио подршку Представничког дома.

Представнички дом дао је низ сагласности за ратификацију већег броја међународних уговора и споразума, међу којима су и Уговор о финансирању између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке и ЈП "Аутопутеви Републике Српске" - ауто-пут Бањалука-Добој Б, Споразум о сарадњи између Савјета министара и Владе Србије у процесу приступања ЕУ, Споразум о зајму "Пројекат реструктурисања `Жељезница Републике Српске` између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, те Споразум о финансирању Програма активности прекограничне сарадње Србија-БиХ за 2016. годину, између ЕУ, Владе Србије и БиХ.

На приједлог Колегијума, Представнички дом је данас, по окончању 63. одржао и хитну 10. сједницу, јер су се у међувремену стекли услови за разматрање ратификације још три споразума који су, такође, добили подршку.

На крају ове сједнице посланик СДП-а Саша Магазиновић негодовао је зашто се данас у Представничком дому није разговарало и о мигрантској кризи, док је Заим Бацковић /БПС/ приговорио зашто нема расправе о изградњи Пељешког моста, чији је почетак најављен за понедјељак, као и о наводном присуству великог броја страних агената у БиХ.

Наредна сједница Представничког дома најављена је за 4. септембар.