latinica  ћирилица
07/08/2018 |  17:04 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

Скандал у Фазлагића Кули код Гацка; Отварање спомен-чесме "шехидима!?

Скандалозан скуп у Фазлагића Кули код Гацка: на отварању спомен-чесме бошњачким "шехидима", постројена је почасна стража Оружаних снага Босне и Херцеговине, а уз исламску вјерску заставу истакнута је и ратна застава такозване Армије БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и начелник општине Гацко Милан Радмиловић тврде да о овом скупу, и његовим обиљежјима , нису знали ништа, а контроверзни догажај изавао је бројна реаговања.

У Фазлагића Кули прије пет година уз сличну иконографију, подигнуто је спомен- обиљежје "шехидима", односно муслиманским борцима палим за вјеру.

Сада је ту подигнута и спомен- чесма, и то, како је истакнуто у говорима, не само за пале током посљедњег рата него за све "шехиде" из овог мјеста, укључујући ваљда и злогласне усташе из Фазлагића Куле који су током Другог свјетског рата на најстрашније начине убили стотине херцеговачких Срба. Откуд припардници Оружаних снага БиХ у Фазлагића Кули и ко је дао одобрење за њихово постројавање, Младен Иванић не зна.

- Почасни вод је посао члана Предсједништва да га одобри, а то га сигурно нисам одобрио јер то није било на Предсједништву БиХ - каже Иванић.

Министар унутрашњих послова Федерација Аљоша Чампара, у Кули је одржао и говор у којем је рекао да је ријеч о споменику "свим жртвама четничких хорди које су други пут у скоријој историји жељеле да искоријене Бошњаке". Ни начелник општине Гацко о скупу који се дешавао свега пет километара од центра општине, не зна ништа.

- Био сам пуно заузет, само сам кратко обавијештен да је био неки скуп, истине ради сваке године око Илиндана мислим, они имају у Кули неки теферич, шта је било ове године, распитаћу се - наводи начелним општине Гацко Милан Радмиловић.

Данас бројна реаговања на скуп у Кули.

Иванић би требало да тражи смјену и одговорност оних који су дозволили да припадници ОС БиХ држе почасну стражу у злогалсном усташком упоришту, а не да излази са помирујућим ставовима и калкулантском политиком, због подршке Бошњака- оцијенио је предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац.

Политички аналитичар Рајко Васић,сматра да се никада неће истражити откуда Оружане снаге БиХ у Кули јер, како каже, нема то ко да покрене у Савјету министара и Предсједништву. Из српског кабинета при Министарству одбране БиХ за агенцију СРНА речено је да нису дали мишљење на одлуку о присуству припадника Оружаних снага БиХ у Фазлагића Кули, а да је захтјев за ангажовање припадника Оружаних снага поднио Меџлис исламске заједнице Гацко.

Заједнички штаб Оружаних снага дао је позитивно мишљење, а министарка Марина Пендеш потписала одобрење, навео је извор из Министарства одбране.