latinica  ћирилица
29/08/2018 |  07:34 ⇒ 30/08/2018 | 08:57 | Аутор: РТРС

ЗАЈЕДНИЧКА СЈЕДНИЦА ВЛАДА СРПСКЕ И СРБИЈЕ - Потписани Меморандуми

У Требињу је одржана заједничка сједница влада Републике Српске и Србије. Сједници су присуствовале премијерке Српске Жељка Цвијановић и Србије Ана Брнабић са министрима. Потписани су меморандуми између двије владе.

Претходно је одржан састанак предсједница влада Републике Српске и Србије Жељке Цвијановић и Ане Брнабић.

Премијерке Српске и Србије истакле су на конференцији за новинаре да ће први заједнички енергетски пројекат бити хидроелектране Фоча и Паунци, вриједан 200 милиона евра.

На заједничкој сједници разговарано је о заједничким, започетим и будућим пројектима, регионалној сарадњи и ситуацији у региону, као и о унапређењу свеукупних билатералних односа Србије и Српске.

На сједници је разматрана сарадња двије владе у области енергетике, пољопривреде, прехрамбене индустрије, руралног развоја, ветеринарства, шумарства и водопривреде.

Разговарано је о интензивирању сарадње у области намјенске индустрије, о области информационо-комуникационих технологија, као и сарадњи у области правосуђа.

На сједници је разговарано о размјени информација и искуства у области институционалног организовања и финансирања заштите животне средине, као и о наставку заједничких активности у реализацији пројеката у области туризма.

Меморандум о сарадњи влада Српске и Србије у области енергетике потписали су министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписали су меморандуме о међусобном признавању "великих лиценци" и о размјени искустава у области издавања е-грађевинских дозвола.

Споразум о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија потписали су министри унутрашњих послова Српске Драган Лукач и Србије Небојша Стефановић.

Министри правде Србије и Републике Српске, Нела Кубуровић и Антон Касиповић, истакли су у Требињу да два министарства имају изузетну сарадњу, која се одвија у свим правосудним областима скоро на дневном нивоу.

На састанку у оквиру заједничке сједнице влада Србије и Српске, они су посебно издвојили сарадњу између Комора јавних биљежника, при чему је Кубуровићева истакла да су колеге из Републике Српске велику помоћ и подршку пружиле Србији приликом увођења јавнобиљежничког система 2014. године.

Она је указала да је Министарство правде Србије много радило на увођењу и повезивању службених евиденција државних органа електронским путем, како би јавни биљежници ефиксније и брже радили, наведено је у саопштењу.

Министри правде су истакли да је потребно још више унаприједити размјену искустава и досадашње праксе, посебно у оквиру јавног биљежништава.

Говорећи о Поглављу 23 и евроинтеграцијама Србије, Кубуровићева је указала да Министарство правде Србије тренутно ради на усаглашавању уставних амандмана са препорукама Венецијанске комисије, а све у циљу јачања независности и одговорности правосуђа.

Премијерке Српске и Србије отвориле су у насељу Горица вртић "Србија", изграђен донацијом Србије на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића.

Влада Србије усвојила је јуче више закључака о потписивању меморандума са Републиком Српском, међу којима је и меморандум о сарадњи у области енергетике.

 

Министри Српске и Србије у разговору прије почетка заједничке сједнице.

Министри Српске и Србије у разговору прије почетка заједничке сједнице.

Министри Српске и Србије у разговору прије почетка заједничке сједнице.

Министри Српске и Србије у разговору прије почетка заједничке сједнице.

Министри Српске и Србије у разговору прије почетка заједничке сједнице.