latinica  ћирилица
07/09/2018 |  11:51 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Стевандић: Инсистирати на процесуирању ратних муслиманских функционера

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да ће, уколико Република Српска буде имала чврсто национално руководство, за злочине почињене над Србима одговарати ратни муслимански функционери, па и Харис Силајџић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

"Уколико будемо разједињени и потчињени Сарајеву и међународној заједници, лица која се сумњиче за злочине никада неће одговарати", рекао је Стевандић Срни.

Он је истакао да се мора инсистирати да сви они који се сумњиче за ратне злочине буду процесуирани.

Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против Хариса Силајџића због сумње да је као високи функционер такозване Републике БиХ починио ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности на подручју општине Коњиц од 1992. до 1995. године, сазнаје Срна.

Према незваничним сазнањима Срне, Силајџић се сумњичи да је од 1992. до новембра 1993. године у својству министра иностраних послова, а након тога до краја 1995. године у својству предсједника такозване Владе БиХ и једног од оснивача Патриотске лиге у Коњицу доносио одлуке о оснивању логора на подручју Коњица, Челебићи, Мусала и Брадина.