latinica  ћирилица
07/09/2018 |  13:12 | Аутор: СРНА

Марчета: Федералним властима није у интересу останак Срба

Ливањски кантон и Федерацију БиХ не занимају Срби који ту живе, већ само шумска богатства на овом подручју, рекао је за Срну Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Миле Марчета.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

- Сједницу Дома народа Парламента ФБиХ два пута сам напуштао због српског језика и Закона о шумама. Да се уведе српски језик у школство у Гламочу било је обећано сто одсто, међутим, ни овај пут није испуњено - рекао је Марчета.

Он каже да хртватска страна, без обзира на политичку странку, није заинтересована за постојање Срба у Ливањском кантону.

- Ми Срби дјелимично носимо одговорност свега овога што нас је снашло. Нисмо били довољно одговорни. Морамо ићи озбиљно с тим да Срби постану равноправни са осталим народом у Ливањском кантону - нагласио је Марчета.

Марчета је додао да Ливањски кантон занима само економски моменат.

- Ливањски кантон је богат шумама, и то је једино што је властима у овом кантону интересантно - само тај економски моменат на подручју гдје ми Срби живимо - наводи Марчета.

Он је истакао да је потребно хитно затражити од БиХ и међународне заједнице да Срби постану равноправни са другим народима како би опстали на својим вјековним огњиштима у ФБиХ.