latinica  ћирилица
07/09/2018 |  13:15 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Одржана комеморација поводом смрти Маријана Бенеша

У Културном центру Бански двор у Бањалуци одржан је комеморативни скуп поводом смрти једног од најтрофејнијиг бањалучких спортиста Маријана Бенеша.

Од једног од највећих спортиста бивше Југославије опростили су се родбина, пријатељи и велики број званичника Републике Српске.

Скуп су организовали град Бањалука и породица Бенеш.

Бенешов пријатељ и познати бањалучки дизач тегова Миле Шестић поручио је да Маријан био боксер какве ће помињати будућа покољења.

Прослављени бањалучки боксер и некадашњи предсједник Боксерског клуба "Славија" Драган Батар рекао је да је Бенеш увијек био спреман да се жртвује за клуб и био је један од најзалужнијих што је "Славија" постала првак некадашње Југославије.

"Ако одете било гдје у свијет и кажете да сте из Бањалуке, прво питање је било `има ли Бенеша`", рекао је Батар.

Легенда српског и југословенског бокса Тадија Качар рекао је да је Бенеш био велики шампион, легенда југословенског и европског бокса, те да је плијенио племенитом душом и ликом.

"Био је као нико други, пјесник, свирао је клавир и флауту, а био је такав нокаутер, разарач у рингу који је уздигнуте руке поздрављао своје противнике, а у ријетким приликама, када његова рука није била подигнута, знао је да цијени своје противнике и то је његова величина која га сврстава у ред незаборавних и ставља на листу вјечних, непревазиђених боксера бивше Југославије и овог дијела Европе", рекао је Качар.

Комеморацији су, уз породицу и бројне пријатеље, присуствовали и министри у Влади Српске, представници Српске у заједничким институцијама БиХ, бројни спортисти и спортски радници и други представници друштвеног и спортског живота Бањалуке и Републике Српске.

Легендарни боксер Маријан Бенеш, који је преминуо у уторак, у 68. години, сахрањен је на бањалучком гробљу "Свети Марко".