latinica  ћирилица
07/09/2018 |  15:20 | Аутор: СРНА

Ћосић: Приликом додјеле средстава Шаровић у континуитету заобилази општину у којој живи

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да је трагично што министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић, који живи у Источном Новом Сарајеву, у континуитету заобилази своју локалну заједницу када је ријеч о додјели новчаних средстава.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

Ћосић је оцијенио да је трагично и то што је Шаровић потписао одлуку да Савјет министара додјели 450.000 КМ за развој канализационе мреже на простору Источне Илиџње, а да то никада није учинио за општину у којој живи.

"Мене као човјека, који дијели овај животни простор, радује што су та срадства додијељена општини Источна Илиџа, али је најтрагичније од свега тога што ресорни министар, који је потписао ту одлуку, у континуитету заобилази своју локалну заједницу - Источно Ново Сарајево", истакао је Ћосић, подсјетивши да је сличне одлуке Шаровић потписивао и за општине Рогатица, Источни Стари Град, Соколац, а за ове четири године никако да се сјети да живи у Источном Новом Сарајеву.

Он је навео да Шаровић за протекле четири године, од када је министар, "није марке донио у своју локалну заједницу иако располаже значајним буџетским средствима".

"Жалосно је да неко ко обавља тако битну функцију, није у стању да пређе преко тог нивоа личне фрустрације и тога што на власти није партија коју он представља. Он на тај начин кажњава грађане ове локалне заједнице", констатовао је Ћосић.

Он је изразио задовољство што ће грађани Источне Илиџе добити добар пројекат, али се нада да ће грађани Источног Новог Сарајева, као и свих општина којима се селективно приступало, на изборима да казне Мирка Шаровића.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа које води Шаровић, Савјет министара је донио и одлуку о одобравању средстава општини Сребреница за приоритетне инфраструктурне пројекте у износу од пола милиона КМ уз услов да средства буду реализована једногласном одлуком Скупштине општине.

Ово је први пут да одлука Савјета министара о одобравању средстава за неку општину буде условљена доношењем једногласне одлуке неке локалне скупштине.

Говорећи о сарадњи са градом Источно Сарајево, Ћосић је навео да је општина Источно Ново Саерајево недавно од Градске управе добила 300.000 КМ за инфраструктурни пројекат, али и подсјетио да је Град до сада знатна средства додјелио општинама Соколац, Пале и Источни Стари Град, заобилазећи при томе општину Источно Ново Сарајево.

"Упозоравао сам их да не могу дијелити грађане. Ми смо били једина општина која није добила марке из градске касе, а остали су своје губитке и своје лоше потезе надопуњавали градском касом", истакао је он.