latinica  ћирилица
07/09/2018 |  16:22 ⇒ 08/09/2018 | 08:22 | Аутор: РТРС

Почела предизборна кампања (ВИДЕО)

Почела је предизборна кампања. Око 7 и по хиљада кандидата у БиХ тражиће повјерење више од 3,3 милиона гласача. Ове године за изборе је пријављено 128 политичких субјеката - 30 више него 2014. године.
Избори 2018. - Фото: илустрација
Избори 2018.Фото: илустрација

Све странке кренуле су у предизборне активности - од лијепљења првог плаката до прве јутарње кафе. Сви најављују побједу и обећавају бољу будућност. Како ће изгледати наредни мјесец до избора да се наслутити по данашњој слици градских улица.

На једној владајући. А само неколико метара од њих опозиција. Ово је слика из Бањалуке. Скупови различити, али циљ заједнички – побиједити на изборима. Највећа странка у Српској предизборне активности почела је лијепљењем првог плаката. У овој политичкој партији тврде да стабилнст Републике Српске може да донесе само СНСД.

"Веома је важно да се схвати да Република Српка може да стабилно иде напријед искључиво са СНСД-ом, Жељком Цвијановић као предсједником Републике и са мном у Предсједништву БиХ, јер знамо одговоре на многе изазове", нагласио је Додик.

"Вјерујем у величанствену побједу наших политика и стабилност наших институција. Вјерујем да грађани разумију да само стабилне институције и власт, а не неки раштимани оркестар, могу радити на повећању плата и пензија, те даље градити у Републици, штити и чувати интересе Српске и задржати њен уставни капацитет. Намјеравамо тако радити и у будућности и ово ће бити још једна фаза стабилности и напретка Републике Српске", навела је Цвијановићева.

Међу окупљене грађане дошао је и отац трагично настрадалог Давида Драгичевића. Док је предсједник Српске Милорад Додик давао изјаву медијима, Давор Драгичевић је са натписом стајао преко пута. Додик му је пришао.

"Желим да се дође до истине и од почетка смо били уз Давора Драгичевића са жељом да помогнемо у расвјетљавању догађаја. Ово је болно и сви желимо да истина што прије буде откривена", рекао је новинарима Додик, који је и лидер СНСД-а

СНСД је кампању почео лијепљењем првог плаката тачно у подне,а опозициони СДС и ПДП првом јутарњом кафом шест часова прије. Након кафе у 6.20 кренули су у предизборне активности. Опозиција поручује да само с њима Српска може боље.

"Крећемо у највећу мирнодопску битку од постанка Републике Српске која се, хвала Богу, не води оружјем, већ знањем, образовањем, поштењем, честитошћу, радом, марљивошћу и одговорношћу", рекао је кандидат Савеза за побједу Вукота Говедарица.

"Народ Републике Српске има основу да вјерује да ће бити боље, јер може бити боље без великих напора са само мало више реда", изјавио је кандидат Савеза за побједу за срспког члана Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Када бисмо цитирали сваког кандидата и сваку странку требало би много времена.Њихова обраћања или обећања углавном се своде на очување Републике Српске, економска и социјална питања. И сви без изузузетка , имају визију будућности, желе добро народну и себи односно својим партијама на изборима.

"Желимо да ДНС буде незаобилазни фактор у формирању власти у Републици Српској и на нивоу БиХ, као и да грађани након избора буду задовољни оним како ради ДНС и његов кадар", налгасио је предсједник ДНС-а марко Павић.

"Социјалисти су снага која може и треба да буде један од најбитнијих чинилаца у вођењу Републике Српске ка просперитету и још љепшем мјесту за живот", поручио је потпредсједник СП-а Далибор Стевић.

Да би обећања била испуњена неопходна је подршка грађана. Барем тако кажу.

"Желим да поручим грађанима Републике Српске да на изборима не гласају за оне који ће у предизборној кампањи користити непримјерен рјечник. Позивам грађане да у што већем броју изађу на изборе и не подлегну било каквој врсти квалификација којима може бити угрожена слобода и безбједност", истакао је предсједник НДП-а Драган Чавић.

Први плакат за неке је био добар почетак кампање,а други су сматрали да треба да буду мало оригиналнији.У предизобрне активности кренули су аутобусом- наравно не ван Републике Српске.

Партије којима су ово први избори, сматрају да су побједници колико год гласова да добију.

"Први дан кампање представљамо брендирани аутобус који креће на пут по Републици Српској и Књигу захтјева грађана која иде на пут заједно са нама. Та књига, која је настала због тога што ми слушамо народ, ће након 7. октобра бити најбољи путоказ у реализацији идеје успјешне и боље Републике Српске", нагласио је предсједник Успјешне Српске Златко Максимовић.

Шаренило страначких застава и плаката мјесец дана биће присутно на нашим улицама. Колики је интерес за предстојеће изборе, говори и долазак страних новинарских екипа које су већ данас виђене овдје.