latinica  ћирилица
08/09/2018 |  15:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркелова у Скопљу: Интерес Њемачке и ЕУ је стабилан Западни Балкан

Велики интерес Њемачке и Европске уније је стабилан регион Западног Балкана, а територијални интегритет земаља региона је важна полазна тачка за то и треба да остане какав је сада, изјавила је њемачка канцеларка Ангела Меркел у Скопљу.
Ангела Меркел и Зоран Заев (фото: dailymail.co.uk) -
Ангела Меркел и Зоран Заев (фото: dailymail.co.uk)

Њемачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је у прву званичну посјету Македонији, а сачекао ју је премијер Зоран Заев.

"Земље Западног Балкана имају перспективу за ЕУ и то је у нашем сопственом интересу. Територијални интегритет је важна полазна тачка за регион да остане какав је сада", навела је њемачка канцеларка на заједничкој конференцији са премијером Македоније Зораном Заевим.

Подсјетила је да је Немачка 2014. иницирала Берлински процес управо да би се интензивирала сарадња међу земљама Западног Балкана.

Истакла је и да са европског аспекта постоји велики интерес за стабилност региона Западног Балкана, пренијела је МИА.

"Грађани сами треба да одлучују о будућности земље"

Меркелова је претходно поручила грађанима да могу и треба сами да одлучују о будућности своје државе. То може да буде чланство у НАТО-у и ЕУ ако референдум од 30. септембра буде успјешан, рекла је Ангела Меркел, али је и додала да има и одређених предуслова да би се то испунило, преноси МИА.

"Постојао је спор између ваше земље и Грчке и морало је да се нађе рјешење. Зато су питање имена и питање чланства повезани. И ви 30. септембра имате могућност, исто као прије 27 година, да гласате да ли ћете припадати ЕУ И НАТО-у, а то истовремено значи прихватање договора са Грчком", рекла је Меркелова на заједничкој прес конференцији са премијером Зораном Заевом.

Македонски премијер се захвалио Меркеловој на отвореној подршци Њемачке евроатлантским интеграцијама Македоније.

"Подршка коју добијамо у нашим напорима да изградимо напредно европско друштво је огромна и пријатељска", додао је Заев, преноси МИА.

Њемачка канцеларка је раније данас стигла у једнодневну посјету Македонији, а испред зграде Владе су је уз све државнe почасти дочекали Заев и његови најближи сарадници, јавила је агенција МИА.

Меркелова је прва њемачка канцеларка која је у посјети Македонији, напомиње агенција.