latinica  ћирилица
20/09/2018 |  13:32 | Аутор: СРНА

Мејова неће тражити увођење нових санкција Москви

Премијер Велике Британије Тереза Меј неће током самита у Салцбургу захтијевати од лидера држава ЕУ да уведу нове санкције Русији због случаја "Скрипаљ", изјавио је неименовани извор из Савјета ЕУ.
Британска премијерка Тереза Меј (фото: twitter.com/Number10gov) -
Британска премијерка Тереза Меј (фото: twitter.com/Number10gov)

Извор је на маргинама неформалног састанка лидера ЕУ рекао да је Мејова свјесна да тренутно није реално да се Русији уведу нове санкције и да не постоји правна основа за тако нешто.

Према наводима извора агенције ТАСС, очекује се да премијер Велике Британије затражи од земаља ЕУ да убрзају спровођење одлука са самита у јуну, које су донесене након разговора о ситуацији у вези са инцидентом у Солсберију.

Лидери земаља ЕУ сагласили су се да се створи нови механизам увођења санкција, у оквиру борбе против употребе хемијског оружја.

Британске власти тврде да су бивши руски обавјештајац Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија 4. марта у Енглеској отровани нервним гасом класе "новичок" и да је Русија навјероватније умијешана у инцидент.

Москва је одбацила оптужбе Лондона, тврдећи да ни Совјетски Савез ни Русија никада нису имали програм за производњу таквог нервног гаса.

Мејова је 5. септембра обавијестила британски парламент о закључку до којег су дошле британске тајне службе, а то је да су Скрипаљеви били мете у специјалној операцији агената Главне обавјештајне управе Русије /ГРУ/.

Скотланд јард је објавио фотографије на којима се, наводно, налазе двојица руских држављана који су отровали Скрипаљеве.

Према подацима британских власти, двојица Руса ушла су у Енглеску 48 часова прије инцидента.

Александар Петров и Руслан Боширов, које су британске власти идентификовале као главне осумњичене, одбацили су тврдње Лондона током гостовања у емисији на руској телевизији "Раша тудеј".