latinica  ћирилица
22/09/2018 |  08:08 ⇒ 23/09/2018 | 10:42 | Аутор: РТРС

Највећа здравствена установа Српске коначно под једним кровом (ФОТО)

У Бањалуци су свечано отворени Сјеверно крило и централни блок УКЦ-а Републике Српске. Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је овако капиталан пројекат, у вријеме разних изазова, изграђен у вријеме мандата Владе на чијем је челу. Вриједност пројекта износи 84 милиона евра, а реализован је за 43 мјесеца.

 

 "Поносна сам и задовољна чињеницом да упркос потешкоћама, кризом, успјели смо да се окупимо и да покажемо снагу Српске. Задовољна сам што смо показали да нешто немогуће може да постане могуће, а то је овај УКЦ и овај пројекат који је историјски", рекла је премијерка Српске.

Навела је да је најважније двије ствари да лијечите човјека и да га учите.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је честитао на овом успјеху.

"Сматрам ово радним успјехом. Још 1998. године сам затекао Клинички центар у очајном стању. Приоритет је био да почнемо реконструкцију. Чекали смо да се вратимо 2006. године да почнемо са тим. У међувремену пет година, све је стајало", изјавио је Додик.

Навео је да се ишло постепено, да су се обезбјеђивала средства и да су се на терет државе и будџета изградио овај УКЦ.

"Искористили смо да сваки човјек који нешто ради, мјери се по ономе што остави иза себе. Доста морамо да урадимо у здравственом сектору. Морамо да отворимо болницу у Источном Сарајеву, да изградимо болницу у Добоју", нагласио је предсједник Српске.

Додик је најаваио да ће на истој локацији на Паприковцу бити изграђени Средња Медицинска школа и Медицински факултет.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је ово један од најважнијих здравствених догађаја у Српској.

"Захваљујем се предсједнику и премијерки и свима онима, који су помогли изградњи ове здравствене установе. Данас отварамо болницу, који је центар свих становника, од Требиња до Новог Града", истакао је Ђајић. Каже да има још доста посла, опремање кардио хирургије, реконструкција Гиинекологије, Педијатрије.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да је Бањалука дочекала овај дан и обједињене службе на Паприковцу.

"Коначно је завршен посао, Хирургија се пресељава на Паприковац. Здравствени радници ће добити боље услове, пацијенти квалитетнију услугу. Ово је само један драгуљ који завршавамо. У плану је још великих пројеката. Овај објекат чекао се од земљотреса", истакао је Радојичић.

Званице (фото: Александар Чавић)

Драган Богданић, министар здравља Српске рекао је да је задовољство што су овдје на дан који ће се памтити.

"Требало је проћи више од 50 година да се направи једна оваква установа. али успјели смо. Све ово вријеме имали смо подршку да направимо УКЦ од предсједника и премијерке, свих министара и директора УКЦ у ранијем периоду. Посебно се захваљујем пацијентима који су имали стрпљења, али од данас имају боље услове и квалитетнију услугу", додао је Богданић.

Министар здравља Србије Златибор Лончар честитао је у име свих грађана Србије на овом пројекту.

"Многи проживе и заврше радне каријере и животе а да не доживе овакво отварање УКЦ-а. Многима остане то само сан. Ви сте успјели у томе. Ово је историја која ће остати записана", нагласио је Лончар.

Милорад Додик (фото: Александар Чавић)

Жељка Цвијановић (фото: Александар Чавић)

Ђајић и Цвијановићева (фото: Александар Чавић)

Свечано отварање (фото: Александар Чавић)

Свечано отварање (фото: Александар Чавић)

Говор Жељке Цвијановић (фото: Александар Чавић)

Говор Милорада Додика (фото: Александар Чавић)

Говор Игора Радојичића (фото: Александар Чавић)

Свечано отварање Клиничког центра Српске (фото: Александар Чавић)

Пресјецање врпце (фото: Александар Чавић)

Пресјецање врпце (фото: Александар Чавић)

Унутрашњост Клиничког центра Српске (фото: Александар Чавић)

Унутрашњост Клиничког центра Српске (фото: Александар Чавић)