latinica  ћирилица
05/10/2018 |  10:40 | Аутор: СРНА

Линта: Ратнохушкачка и пријетећа изјава Џаферовића о Српској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је као ратнохушкачку и пријетећу изјаву кандидата СДА за бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића "да ће нестати Република Српска ако Милорад Додик не поштује права Бошњака и Хрвата и буде насртао на БиХ".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да Џаферовић врши класичну замјену теза, говорећи о тобожњем кршењу права Бошњака у Српској и насртајима на БиХ, а истовремно ћути о системској дискриминацији према преосталим Србима у Федерацији БиХ и негирању Републике Српске од бошњачких политичара.

"У Републику Српску се вратило 250.000 Бошњака и враћена им је готова сва имовина. За повратак Бошњака у Српску, као и за рад бошњачких удружења, издвајају се знатна средства и Бошњаци се запошљавају у државној управи и јавном сектору", навео је Линта у писаној изјави.

Он истиче да, с друге стране, од 600.000 Срба, колико их је живјело на подручју Федерације БиХ прије рата, сада у том ентитету живи свега 56.000 Срба.

Линта подсјећа да Федерација БиХ издаваја мала средства за повратак протјераних Срба, као и за рад српских удружења, те да спречава запошљавање Срба у државној управи, полицији, просвјети, здравству и другим институцијама.

"Бошњачки политичари негирањем Дана Републике Српске - 9. јануара, пријетњама новим сукобима, као и лажним причама о геноциду у Сребреници и о агресији Србије и српског народа на БиХ, настоје да сруше дејтонску БиХ и успоставе унитарну државу, што је опасна политика која угрожава мир и стабилност на западном Балкану", упозорио је Линта.