latinica  ћирилица
05/10/2018 |  13:24 | Аутор: СРНА

Више од 600 лица без знања пријављено за гласање путем поште

Централној изборној комисији БиХ до данас је пријављено 612 лица која су, без свог знања и воље, пријављена за гласање путем поште на предстојећим општим изборима, рекао је предсједник ЦИК-а Бранко Петрић.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

"Лоцирана су мјеста гдје се то десило", рекао је Петрић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, ЦИК обрађује сав потребни материјал, укључујући и 9.500 пријава које је Комисија одбила.

"До сада смо више пакета са пар стотина случајева доставили надлежном тужилаштву", изјавио је Петрић, прецизирајући да је на општим изборима надлежно првенствено Тужилаштво БиХ, али и друга тужилаштва, с обзиром на то да се избори спроводе и на ентитетском нивоу.

Предсједник ЦИК-а похвалио је комуникацију са Тужилаштвом БиХ и навео да се информације размјењују свакодневно.

"Очекујемо њихов ангажман ако буде неопходно и на сам дан избора", додао је Петрић.

Он је подсјетио да су општинским изборним комисијама достављени бирачки изводи ко је све из њихове општине пријављен лажно и да су грађани позвани да провјере изводе.

Петрић је оцијенио преурањеним да се говори о постизборном формирању законодавних тијела у Федерацији БиХ, с обзиром на недоречени законодавни оквир.

Истичући да је спровођење избора прва фаза, он је рекао да има довољно времена да до овјере резултата и подјеле увјерења изабраним носиоцима мандата буде усвојен закон који би ријешио постојеће проблеме у вези са формирањем Дома народа федералног Парламента.