latinica  ћирилица
02/12/2018 |  08:57 ⇒ 08:58 | Аутор: СРНА

Павловић: Слобода за Орића је нови злочин

Предсједник Удружења "Источна алтернатива" у Братунцу Војин Павловић, који је током протеклом рата у селу Кравица изгубио око 40 чланова ближе и шире породице, каже да је ослобађајућа пресуда Суда БиХ Насеру Орићу већи злочин од злочина за који се теретио.
Војин Павловић - Фото: СРНА
Војин ПавловићФото: СРНА

Павловић је нагласио је да су Орићеве хорде само у селу Кравица убиле око 40 чланова из његове ближе и шире породице, који су били цивили, што говори да човјек зна да буде неупоредиво гори од звијери.

"За мене је већи злочин ослобођење Орића, него његов злочин. Јасно је у каквој држави живимо", рекао је Павловић за "Вечерње новости".

Он је нагласио да се о Орићу све зна, као и о његовим саборцима, али то само судови неће да знају.

Цвјетко Ристић, који је имао 13 година када су му муслиманске снаге под командом Орића у Кушићима код Скелана на најбруталнији начин побиле породицу, каже да је на ослобађајућу пресуду најбоље одговорити ћутањем, јер је и "слијепом јасно куд све ово води".

Ристић је изгубио оца Новака /42/, мајку Иванку /42/, сестру Митру /19/ и брата Мићу /14/.

Љубинка Гајић, којој је у гранатирању Братунца у фебруару 1993. године погинуо син трогодишњи син Владимир, а мужа Станка /27/ су убили Орићеви војници, каже да је на вијест о ослобођењу Орића плакала сатима, а да о муци, болу, жалости и неправди не може ни да говори.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је 30. новембра ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.