latinica  ћирилица
05/12/2018 |  09:18 | Аутор: СРНА

РУГИП успоставио централни адресни регистар

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ успоставила је централни адресни регистар у којем би се до средине наредне године у дигиталном облику требали наћи сви називи улица и кућни бројеви са подручја локалних заједница у Српској.
РУГИПП - Фото: илустрација
РУГИППФото: илустрација

Из РУГИП-а је саопштено да је у централни адресни регистар до сада унесено више од половине адреса.

"Након што све локалне заједнице формирају појединачне адресне регистре, централни адресни регистар биће и јавно доступан на Геопорталу који у складу са законом искључиво води и одржава РУГИП", наводи се у саопштењу.

Централни адресни регистар представља евиденцију свих улица и кућних бројева стамбено-пословних објеката у локалним заједницама у Републици Српској.

"Адресе су до сада биле евидентиране у аналогном облику, а предност новог адресног регистра је то што је у дигиталном облику и користи техничке податке дигиталног катастарског плана и ортофотограметријских снимака", појашњавају из РУГИП-а.

Нови регистар даје могућност локалним заједницама да брзо и ефикасно одреде све адресе, тако да више неће бити адреса са кућним ознакама "бб" које, према законским одредбама, не би требало да постоје.

Крајем 2015. године, напомињу из РУГИП-а, око 40 одсто грађана било је пријављено на адресе са кућним бројем "бб".

Према подацима РУГИП-а, а на основу података других надлежних органа, у Републици Српској има око 320.000 кућних бројева.

"Нови начин евидентирања адреса од огромног је значаја за лоцирање грађана и њихове имовине, њихову безбједност, квалитет живота и уопште остваривање свих права грађана. Нови адресни регистар олакшаће процедуре пријаве и одјаве пребивалишта, доставу поште, интервенције хитне помоћи, ватрогасаца, социјалних радника и других", наглашавају у РУГИП-у.

У саопштењу се додаје да ће надлежним службама бити лакше реаговати у ванредним ситуацијама и ситуацијама елементарних непогода, али и радити различита истраживања, пописе, социјалне карте и слично.

"Нови начин евидентирања тачних адреса је од огромног значаја за формирање бирачких спискова, успостављање регистра просторних јединица и насељених мјеста, те за укупну инфраструктуру геопросторних података", наводе из РУГИП-а.

Као такав, адресни регистар ће моћи користити сви заинтересовани републички органи и институције, попут министарстава у Влади Српске, Завода за статистику Републике Српске, Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ и други.

Успостављање Централног адресног регистра и појединачно адресних регистара за локалне заједнице омогућено је захваљујући шведском донаторском пројекту за унапређење земљишне администрације ЦИЛАП, који на територији Републике Српске реализује РУГИП.

По завршетку донаторског пројекта 2020. године трошкове и одржавање софтвера и Централног адресног регистра преузеће Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.