latinica  ћирилица
02/01/2019 |  14:43 | Аутор: СРНА

Трамп: Радујем се другом састанку са Кимом

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да се радује још једном састанку са лидером Сјеверне Кореје Ким Џонг Уном.

Он је написао на "Твитеру" да се радује састанку и да је Ким свјестан да Сјеверна Кореја посједује велики економски потенцијал.

Коментар Трампа услиједио је након што је сјевернокорејски лидер изјавио како би Пјонгјанг могао да промијени свој приступ разговорима о нуклеарном оружју, уколико САД наставе са спровођењем санкција Сјеверној Кореји.

Двојица лидера нашла су се на насловним странама широм свијера након самита у Сингапуру у јуну, гдје су потписали неодређено обећање о денуклеаризацији Корејског полуострва.

Међутим, напредовање спровођења денуклеаризације заустављено је усљед неслагања у вези са значењем декларације, а састанци и посјете су отказиване.

Сјеверна Кореја захтијева ублажавање санкција и инсистирање САД на денуклеаризацији назива "гангстерским", пише АФП.

Трамп је раније изјавио како би волио да се са Кимом састане почетком ове године.

Ким је у новогодишњем говору позвао на ублажавање санкција, уз напомену да је Пјонгјанг саопштио да неће вршити нуклеарне тестове нити користити или ширити нуклеарно оружје, позивајући Вашингтон да одговори "практично".

Лидер Сјеверне Кореје нагласио је да је вољан да се било када састане са Трампом, али је додао да неће дозволити да ико пријети Пјонгјангу.